Έκκληση Τουρκίας σε ΝΑΤΟ για παραμονή των Patriot στη χώρα






Οκτώβριος 8, 2015.

Η Τουρκία έκανε έκκληση στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, να παραμείνουν τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα Patriot, καθώς η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την θέλησή τους να αποσύρουν τα αμυντικά συστήματα από το έδαφος της Τουρκίας, λόγω ανυπαρξίας  απειλής από τη Συρία.


Μετά την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά που προσγειώνονται στη Συρία, καθώς και τις επιθέσεις με τα πυραυλικά συστήματα των Ρώσων από την Κασπία Θάλασσα προς τους τζιχαντιστές στη Συρία, ο απεσταλμένος της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, προέτρεψε την ηγεσία των ΗΠΑ να πείσει τη Συμμαχία να συνεχίσει την ανάπτυξη της αντιαεροπορικής άμυνας.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι ήταν πρόθυμος να στείλει χερσαίες δυνάμεις για την υπεράσπιση της Τουρκίας, ενώ η γενική κατάσταση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ στη χώρα, η οποία συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.


Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, είπε ότι το Βερολίνο θα προχωρήσει  στο σχεδιασμό απόσυρσης των συστημάτων Patriot από την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα και το σύνολο του γερμανικού εξοπλισμού θα εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα, το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο.


Μετά την πρωινή συνεδρία με συζητήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία, ο Στόλτενμπεργκ προσπάθησε να καθησυχάσει την Τουρκία λέγοντας ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι άλλου είδους προκλήσεις. Αλλά και πάλι, συζητούμε με διάφορους συμμάχους, και με την Τουρκία,  πώς και σε ποια μορφή μπορούμε να τους υποστηρίξουμε».


Για το θέμα των Patriot η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν,  προσερχόμενη στη συνάντηση  δήλωσε ότι «η απόφαση (για την απόσυρση) είναι σωστή» και πρόσθεσε «το ερώτημα είναι τι κινδύνους πρέπει να αποτρέψουμε και από τι», είπε, προφανώς εννοώντας ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει την ικανότητα αποτροπής, σημειώνει η τουρκική ‘Μπουγκούν’.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ