Οι Αμερικανοί ζητούν από Ελλάδα γρήγορες αποφάσεις για τον TAP









Οκτώβριος 14, 2015.



Ο ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής διεθνών υποθέσεων ενέργειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος  Χοστάιν, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα αποφάσεις για τον Αδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, γνωστού στην αγγλική ως Trans Adriatic Pipeline (TAP).


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα», σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα, ο Χοστάιν που βρίσκεται στην Αθήνα για συνομιλίες σχετικά με την ενεργειακή συνεργασία και ασφάλεια, τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες προκειμένου να λάβει μέρος σε περιφερειακό ενεργειακό παιχνίδι».

Ο Αμερικανός απεσταλμένος με τον τρόπο του νουθετεί την ελληνική κυβέρνηση να  ωθήσει με γρήγορες αποφάσεις  το σχέδιο για το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ θέλουν να «στηρίξουν» την Ελλάδα, μια χώρα η οποία αποτελεί μέρος ενός από τα «πιο ενδιαφέροντα» ενεργειακά σχέδια για την Ευρώπη.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Αθήνα συζήτησε το σχέδιο του  αγωγού φυσικού αερίου με τη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας που είναι προγραμματισμένο να παρέχει εναλλακτική λύση στη ρωσική αγορά φυσικού αερίου στη Βουλγαρία,  με τη σύνδεση με τον TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν με τη δυνατότητα πρόσθετων αγωγών στη Ρουμανία και την Ουγγαρία και ίσως ακόμη και σε χώρες της Βαλτικής, στο βορρά (με στόχο την αποδυνάμωση της αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου).
Ο Χοστάιν είχε συναντήσεις με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη και με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούσκα Πέτκοβα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ