Η Ουκρανία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Τατάρων της Κριμαίας





Νοέμβριος 12, 2015.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενέκρινε ψήφισμα που αναγνωρίζει τη μαζική εκτόπιση των Τατάρων της Κριμαίας το 1944 και την θεωρεί ως γενοκτονία.


Το ψήφισμα που εγκρίθηκε καθορίζει ως ημέρα μνήμης την 18η Μαΐου.

Οι Τάταροι ακτιβιστές πιέζουν εδώ και πολλά χρόνια τις ουκρανικές αρχές να αναγνωρίσουν το κύμα των απελάσεων τους ως γενοκτονία.

Ο δικτάτορας της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, διέταξε τη μαζική εκτόπιση των Τατάρων της Κριμαίας στις 18 Μαΐου του 1944, με την υποψία ότι είχαν συνεργασθεί με τη Ναζιστική Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Περισσότεροι από 180 χιλιάδες Τάταροι απελάθηκαν στην Κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Περίπου το 40% των απελαθέντων πέθαναν κατά την περίοδο της εξορίας τους.

Οι Τάταροι της Κριμαίας είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη χερσόνησο της Κριμαίας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Οι περισσότεροι Τάταροι, έχουν αντιταχθεί ανοιχτά στην ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, το Μάρτιο του 2014.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ