Τρομοκρατία: 153 νεκροί στο Παρίσι




Νοέμβριος 14, 2015.

Τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πολλαπλές επιθέσεις στο Παρίσι, την Παρασκευή το βράδυ, μεταξύ των οποίων μία κοντά στο αθλητικό στάδιο ‘Stade de France ‘ και άλλη μία σε χώρο συναυλιών, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.


Δεκαπέντε από τα θύματα σκοτώθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής ‘Bataclan’,  στο ανατολικό Παρίσι, σύμφωνα με την αστυνομία η οποία πρόσθεσε ότι όμηροι κρατούνται στο χώρο της συναυλίας, ακριβώς βόρεια του Παρισιού, όπου διεξάγονταν ο φιλικός αγώνας Γαλλίας- Γερμανίας.

Η αστυνομία είπε ότι όμηροι κρατούνται στο Μέγαρο Μουσικής, που είναι μια περιοχή γνωστή για τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού.

Οι θεατές με τις βομβιστικές επιθέσεις πλημμύρισαν τον αγωνιστικό χώρο από το φόβο των τρομοκρατών και οι διοργανωτές είχαν αρχίσει την εκκένωση του γηπέδου από τρεις  θύρες.

Μια ακόμη επίθεση αναφέρθηκε στο εστιατόριο ‘Petit Cambodge’, όχι μακριά από το χώρο του ‘Bataclan’.

Ο δημοσιογράφος Τζούλιαν Πις, που βρισκόταν μέσα στο ‘Bataclan’, την ώρα την επίθεσης, είπε ότι εισέβαλαν δύο ή τρία άτομα που δεν φορούσαν μάσκες και άνοιξαν πυρ ανεξέλεγκτα κατά του πλήθους με καλάσνικοφ.

Η επίθεση κράτησε από 10 έως 15 λεπτά, και οι επιτιθέμενοι ξαναγέμισαν τα όπλα τους δύο ή τρεις φορές. Ο δημοσιογράφος τραυματίστηκε.

Έκπληκτοι οι θαμώνες άρχισαν να βγαίνουν από τα κοντινά μπαρ, ενώ άλλοι συνέχιζαν να δειπνούν στα εστιατόρια, προφανώς αγνοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης που έγινε μόλις λίγα μέτρα από αυτούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και ο  υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ ανακοίνωσαν ότι η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν κλείσει τα σύνορα της Γαλλίας, σταμάτησαν τα μέσα μαζική μεταφοράς και ο στρατός βγήκε στους δρόμους του Παρισιού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στη Γαλλία αποτελούν μια «εξωφρενική απόπειρα τρομοκρατίας με αθώους πολίτες».

«Πρόκειται για μια επίθεση, όχι κατά του Παρισιού, μια επίθεση όχι μόνον κατά του λαού της Γαλλίας, αλλά επίθεση εναντίον όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών αξιών που μοιραζόμαστε», είπε ο Ομπάμα.

«Στεκόμαστε μαζί τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «αυτοί που σκέφτονται ότι μπορούν να τρομοκρατήσουν  το λαό της Γαλλίας ή τις αξίες της κάνουν μεγάλο λάθος. Ο αμερικανικός  λαός αντλεί δύναμη από τη δέσμευση του γαλλικού λαού στη ζωή, στην ελευθερία και στην επιδίωξη της ευτυχίας»,  όπως γράφει το 'Ντουνιά Μπουλτενί'.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ