Κύπρος: Αντιδράσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί για επιθέσεις κατά τουρκοκυπρίων






Νοέμβριος 16, 2015.

Λευκωσία.


Απαράδεκτη και καταδικαστέα θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συμπεριφορά αφρόνων – όπως αναφέρει - εναντίον Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, «που χείριστη υπηρεσία προσφέρουν στην καταβαλλόμενη προσπάθεια εξεύρεσης ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτει ότι ανάλογες καθ’ όλα απαράδεκτες 


συμπεριφορές το μόνο που εμπεδώνουν είναι τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κοινοτήτων για τη δυνατότητα ειρηνικής συμβίωσης.
Πέραν, όμως, τούτου, συμπληρώνει, δίνουν και επιχειρήματα εις όσους επικαλούνται την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων ή εγγυητριών δυνάμεων. «Θέλω να υπερτονίσω ότι το κράτος δεν πρόκειται να ανεχθεί ανάλογες συμπεριφορές από μεμονωμένα άτομα ή μειοψηφούσες ομάδες, που με επίκληση τον ψευδοπατριωτισμό στόχο έχουν την οριστική διχοτόμηση της πατρίδας μας».

Ακιντζί για επεισόδια: Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν τις διαπραγματεύσεις

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί για τη δήλωση που εξέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή τα επεισόδια εις βάρος Τουρκοκυπρίων.
Ο κ. Ακιντζί σημειώνει ότι οι δράστες πρέπει να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και καλεί τους Ε/κ να χειριστούν το θέμα με πάσα σοβαρότητα.
Ο Τ/κ ηγέτης, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, εξέδωσε γραπτή δήλωση για το θέμα και στα ελληνικά στην οποία αναφέρει ότι "μάθαμε ότι σήμερα κάποιοι μαθητές και μέλη του ΕΛΑΜ, με πρόσχημα την 15η Νοεμβρίου προκάλεσαν επεισόδια κοντά στα οδοφράγματα στη Λευκωσία, επιτέθηκαν σε αυτοκίνητα των Τουρκοκυπρίων και κάποιοι από αυτούς τραυματίστηκαν".
"Πέραν αυτού", προστίθεται, "διαπιστώθηκε ότι πέταξαν κροτίδες, πέτρες και μπουκάλια στον κυκλικό κόμβο. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοηθούν τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις στην Κύπρο".
Ο κ. Ακιντζί σημειώνει με ικανοποίηση το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καταδίκασε αυτά τα επεισόδια, αναφέρει όμως ότι "επιθυμούμε να δούμε άμεσα οι ένοχοι να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται ενώπιον δικαστηρίου".
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πως οι μαθητές, "αποφεύγοντας το σχολείο, συμμετείχαν σε τέτοιες εκδηλώσεις".
ΚΥΠΕ
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ