Ντιγιαρμπακίρ: Δολοφονήθηκε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου



 


Νοέμβριος 28, 2015.

 

Στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της νοτιανατολικής Τουρκίας,  ο γνωστός δικηγόρος και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Ταχίρ Ελτσί,  δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια δηλώσεων του προς τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας.

 

Ο Ελτσί ζήτησε να δοθεί τέλος στη σύγκρουση μεταξύ του τουρκικού κράτους και του κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), όταν μέλη μιας κουρδικής οργάνωσης άνοιξαν πυρ εναντίον του.

 

Τον πυροβόλησαν μετά τις λέξεις: «δεν θέλουμε όπλα εδώ, ούτε συγκρούσεις και (πολεμικές) επιχειρήσεις».

 

Ο Ελτσί ήταν γνωστός για την κριτική  του,  κατά του προέδρου της Τουρκίας, Ερντογάν.

Από τους πυροβολισμούς κατά του δικηγόρου, σκοτώθηκε και ένας Τούρκος αστυνομικός. Τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, μεταξύ των οποίων ο ανταποκριτής του πρακτορείου ‘Anadolu’ και ο ανταποκριτής του πρακτορείο ‘Doğan’.

 

Οι πυροβολισμοί ήταν από την πλευρά των αγωνιστών της πτέρυγας της νεολαίας του PKK, «Κίνημα πατριωτικό- Επαναστατική Νεολαία».

 

Είναι σαφές ότι είχε δεχθεί απειλές για τη θέση του για την παύση των συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και Τούρκων και ιδιαίτερα να μην θεωρούνται οι Κούρδοι ως αυτονομιστές.

 

Ο Ταχίρ Ελτσί,  που χαρακτηρίζεται ως άτομο ήπιων στάσεων, είχε λάβει νομική εκπαίδευση στην Ευρώπη. Εργάστηκε σε τουρκικό δικαστήριο σε διάφορες περιπτώσεις. 

Υπήρξε ιδρυτής πολλών περιφερειακών κέντρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιων οργανισμών παρόμοιων θεμάτων.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ