Συρία: Ήρθη ο αποκλεισμός του Χαλεπίου- με ρωσικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις του στρατού






Νοέμβριος 4, 2015.

Ο στρατός της Συρίας με τη βοήθεια της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέκτησε τον έλεγχο του ανατολικού αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο Χαλέπι, όπως δημοσιεύει το Ria Novosti.


Με αυτήν την στρατιωτική εξέλιξη, ήρθη  ο αποκλεισμός της πόλης, η οποία είχε παραμείνει κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες αποκλεισμένη από τους αντάρτες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα,  σήμερα 4 Νοεμβρίου,  στρατιωτικά τμήματα ελέγχουν την κύρια οδό για νάρκες και αναμένεται στις 5 Νοεμβρίου να περάσουν τα στρατιωτικά φορτηγά τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα και καύσιμα.

Το Χαλέπι,  είναι η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και η οικονομική πρωτεύουσά της. Το 2011 ο πληθυσμός στη Δαμασκό ήταν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στο Χαλέπι ήταν 2,4 εκατομμύρια. Μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, λόγω της μετακίνησης των αμάχων από το Χαλέπι και την εισροή προσφύγων στη Δαμασκό, η αναλογία αυτή του πληθυσμού έχει αλλάξει δραματικά.

Το Χαλέπι, από την αρχή της κρίσης, είχε γίνει μία από τις κύριες εστίες της σύγκρουσης, λόγω αφενός της οικονομικής του αξίας και αφετέρου για τη γειτνίασή του με την Τουρκία.

Τώρα οι περισσότεροι από τους αυτοκινητόδρομους που συνδέουν το Χαλέπι με την υπόλοιπη περιοχή, ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας.

Πριν από δύο εβδομάδες, το ‘Ισλαμικό κράτος’ είχε καταλάβει την κύρια οδό που οδηγούσε στο Χαλέπι και την είχε αποκόψει από την υπόλοιπη επαρχία.

Κατά τον αποκλεισμό της πόλης, σημειώνει το δημοσίευμα, οι κάτοικοι που ανέρχονται περίπου στο ένα εκατομμύριο, βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση αφού σταμάτησε η προμήθεια βενζίνης, φυσικού αερίου και προϊόντων. Τα υπάρχοντα αποθέματα τροφίμων πωλούνταν έως και 10 φορές ακριβότερα. Για ηλεκτρισμό οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν γεννήτριες ντίζελ κα μαζούτ, τόσο για φωτισμό όσο και για φόρτιση των κινητών τηλεφώνων.

Απροσδόκητη βοήθεια από την αντιπολίτευση

Μετά τις επιθέσεις της ρωσικής αεροπορίας,  τον συριακό στρατό βοήθησαν και αντάρτες της αντιπολίτευσης οι οποίοι πολεμούν κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ και της ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’, όπως είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Ρώσος επικεφαλής του κεντρικής διεύθυνσης επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου συνταγματάρχης Αντρέι Καρταπόλοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι «πατριωτικές δυνάμεις» παρά το αδιέξοδο επί τέσσερα χρόνια με τα κυβερνητικά στρατεύματα, έβαλαν την ιδέα της διατήρησης της Συρίας, ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς το ‘ισλαμικό κράτος’ και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όλων των αποχρώσεων, πάνω από τις δικές τους πολιτικές φιλοδοξίες.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ