Γιατί ο Ολάντ δεν ζήτησε βοήθεια από το ΝΑΤΟ για την τρομοκρατία




Νοέμβριος 18, 2015.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι αυτές αποτελούν ‘πράξη πολέμου’, αλλά δεν εκμεταλλεύθηκε το 5ο άρθρο του κώδικα του ΝΑΤΟ για να έχει την υποστήριξη της Συμμαχίας, γράφει ρωσικό δημοσίευμα επικαλούμενο τους « The Fiscal Times».


Σύμφωνα με το πέμπτο άρθρο του ΝΑΤΟ, επίθεση σε μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ή στη Βόρεια Αμερική,  θεωρείται ως επίθεση σε ολόκληρη τη Συμμαχία, και κάθε μία από τις χώρες του ΝΑΤΟ προστρέχουν για βοήθεια με διάφορα μέσα καθώς και των στρατιωτικών.

Αντί να προσφύγει στο άρθρο αυτό, ο Ολάντ προσέφυγε στην ΕΕ, ζητώντας ενεργοποίηση του άρθρου  42-7 της Συμφωνίας της Λισαβόνας.

Υπάρχουν τρεις λόγοι που ο Ολάντ δεν προσέφυγε στο ΝΑΤΟ.

Ο ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι η Γαλλία, η οποία υπόσχεται να ξεκινήσει μια ισχυρή και μακροχρόνια πάλη κατά του ‘ισλαμικού κράτους’,  ήρθε σε επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν (που αν πήγαινε με το ΝΑΤΟ θα τον είχε απέναντί της).

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι η Ρωσία αμέσως με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στη Ράκα, στηρίζοντας τη γαλλική πολεμική αεροπορία

Για τον Ολάντ η βοήθεια της Ρωσίας είναι ανεκτίμητη και θα σκεφτόταν δύο φορές εάν έπρεπε να εμπλέξει το ΝΑΤΟ με το ‘ισλαμικό κράτος’ και συγχρόνως θα απομάκρυνε τη Ρωσία.

Ο δεύτερος λόγος εκφράστηκε από τον καθηγητή Julian Ku από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χόφστρα ( Hofstra University, στο Λόγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης), που είπε ότι δεν έχει νόημα η έκκληση προς το ΝΑΤΟ, αφού οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν από καιρό χρησιμοποιήσει βία κατά του ‘ισλαμικού κράτους’, οπότε δεν έχει νόημα η επίκληση του άρθρου 5.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποστηρίξουν ένα νέο ψήφισμα για επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

Ενδεχομένως, η Ουάσιγκτον να απέτρεψε τη Γαλλία να ζητήσει βοήθεια βάσει του πέμπτου άρθρου της Συμμαχίας, γιατί δεν θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί η τρομοκρατία  με έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Anthony Cordesman οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικές» όσον αφορά την «επίσημη κήρυξη πολέμου»…

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ