Αίγυπτος και Ρωσία υπέγραψαν για τη δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα




Νοέμβριος 19, 2015.

Η Αίγυπτος και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία, την Πέμπτη,  για τη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της χώρας,  για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες για ενέργεια.


Επίσης, υπεγράφη άλλη μια συμφωνία, βάσει της οποίας, η Αίγυπτος θα λάβει ρωσικό δάνειο για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του εργοστασίου.

 Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση η τελετή της υπογραφής έγινε παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μετά την υπογραφή δήλωσε ότι ο στόχος είναι η  δημιουργία του ειρηνικού προγράμματος της χώρας για την παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα ληφθούν όλες οι περιβαλλοντικές εγγυήσεις για την πυρηνική  ασφάλεια στη συμφωνία με τη ρωσική πλευρά.

Πρόσθεσε ότι ο αντιδραστήρας θα δημιουργηθεί στην περιοχή της Ντάμπα, βορειοδυτικά της χώρας.

Η Αίγυπτος είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα του περασμένου αιώνα, οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Νταμπάα, αλλά ανεστάλη  λόγω της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα  στο Τσέρνομπιλ το 1986 και έκτοτε  ανεστάλη κάθε έργο στον τομέα της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Η Αίγυπτος, μια χώρα της βόρειας Αφρικής που έχει πληθυσμό πάνω από 95 εκατομμύρια ανθρώπους και η οποία πάσχει από έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγχρόνως, οι πρόεδροι Αιγύπτου και Ρωσίας συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.


--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ