Το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων σύντομα θα δημοσιεύει στην αλβανική γλώσσα




Νοέμβριος 26, 2015.

Παρά του ότι το αλβανικό κόμμα της Δημοκρατικής Ένωση για Ενσωμάτωση (DUI), συμμετείχε στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσι, με τον Γκαμίλι Ζέμρι, Αλβανό αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, δεν είχε προωθεί το πάγιο  αίτημα των Αλβανών.  



Τώρα,  που με την υπηρεσιακή κυβέρνηση ανέλαβε τη θέση του ο Όλιβερ Σπασόφσκι,  από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM),  αναμένεται η αλβανική γλώσσα να γίνει επίσημη γλώσσα του πρακτορείου του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, δημοσιεύοντας ειδήσεις στα σλαβικά, τα αλβανικά και στα αγγλικά.


Ο νέος υπουργός με αρμοδιότητα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων προερχόμενος από το SDSM, είναι πιθανόν να κάνει το πρώτο βήμα στην προώθηση της αλβανικής γλώσσας. 


Αυτό δηλώνει ότι ο Σπασόφσκι έχει περισσότερο θάρρος από τους προκατόχους του, αφού αυτοί δεν προέβησαν σε ένα τέτοιο βήμα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.


Παρά το γεγονός- συνεχίζει το δημοσίευμα- που το σύνταγμα και οι πρόσφατες αλλαγές στη χώρα -που συμπεριέλαβαν και το κρατικό ίδρυμα, ώστε να δημοσιεύει σε όλες τις επίσημες γλώσσες της χώρας, τα αλβανικό κόμματα και ιδιαίτερα το VMRO που ήταν στην εξουσία δεν είχαν προχωρήσει σε αλλαγές προς την κατεύθυνση αυτή.


Οι Αλβανοί θεωρούν ότι η αλβανική γλώσσα στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, αποτελεί καλή ‘είδηση’, αφού οι Αλβανοί πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την επίσημη κρατική  ιστοσελίδα στη γλώσσα τους.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ