Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να ψηφίζουν οι πολίτες της ΕΕ από όλον τον κόσμο
Νοέμβριος 13, 2015.

 Όλοι οι πολίτες της ΕΕ, που ζουν στο εξωτερικό, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν μέσω διαδικτύου ή μέσω ταχυδρομείου.


Αυτό ζήτησε από τα μέλη του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο χθες ψήφισε τροπολογίες στο νόμο για την εκλογή των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Για να τεθούν σε ισχύ οι τροποποιήσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τις χώρες – μέλη της Ένωσης.

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές- σημειώνει η βουλγαρική ‘Sega’- οι ισχύοντες νόμοι για εθνικές εκλογές είναι πολύ διαφορετικοί και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την έννοια της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

«Η νέα γενιά θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να συμμετέχει σε αυτές τις εκλογές. Η γενιά του Διαδικτύου προτιμά να ψηφίζει ηλεκτρονικά με το πάτημα ενός κουμπιού, αντί να μεταβαίνει σε συγκεκριμένο δήμο ή σχολείο», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Jo Leinen.

 Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις αλλαγές. Οι τροποποιήσεις προβλέπουν ότι οι υποψήφιοι  βουλευτές θα πρέπει να ορίζονται επίσημα τουλάχιστον 12 εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία,  για να έχουν οι ψηφοφόροι τη δυνατότητα επιλογής.

Επιπρόσθετα, οι ψηφοφόροι που θα δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά θα καταθέσουν την απόφασή τους σε ειδική ηλεκτρονική σελίδα τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Αμέσως η εκλογική επιτροπή θα διαγράφει τους ψηφοφόρους αυτούς από τους εκλογικούς καταλόγους για την ψηφοφορία  με ψηφοδέλτια.

Οι τροπολογίες προβλέπουν ακόμη όλο το καθεστώς της  ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη διασφάλιση της εγκυρότητας.

Η πρόταση  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ωθεί εμμέσως τα εθνικά κοινοβούλια να καθιερώσουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία  στους απόδημους.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: