Η Σερβία δεν θα δεχθεί οικονομικούς μετανάστες εάν κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες




Νοέμβριος 22, 2015.

«Εάν η Σλοβενία , η Κροατία και η Ουγγαρία δεν αποδέχονται τους οικονομικούς μετανάστες, τότε και η Σερβία δεν θα τους δεχθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτστις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος επισκέφθηκε το Βελιγράδι.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ‘Νόβοστι’, η επίσκεψη του Τουσκ στη Σερβία είναι ο πρώτος σταθμός στην περιοδεία του στα δυτικά Βαλκάνια.  Θα  επισκεφθεί τα Σκόπια, τα Τίρανα και στη συνέχεια το Σαράγεβο και το Ζάγκρεμπ.


Η σειρά των επισκέψεων του Τουσκ έχει καθορισθεί από τα ανεπίλυτα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη μεταναστευτική κρίση.


Από την Τετάρτη ορισμένες χώρες της Βαλκανικής, έχουν αλλάξει τις απαιτήσεις για την υποδοχή των μεταναστών. Από το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου στη διαδρομή από την Ελλάδα στα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία περνούν μόνο οι πολίτες των χωρών στις οποίες υπάρχει πόλεμος.


Εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων καθώς επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Αφγανούς, Ιρακινούς και Σύριους.


Στην κοινή τους δήλωση ο Βούτσιτς και ο Τούσκ συμφώνησαν ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ και ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».


Η Σερβία αναμένει οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλες για την ενταξιακή πορεία στην κοινότητα να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ