Η Αλβανία αντιδρά στην εμπόδιση εισαγωγής προϊόντων της από τα Σκόπια




Νοέμβριος 25, 2015.

Η κυβέρνηση των Τιράνων, γράφει η αλβανική ‘Σέκουλι’ έχει στείλει ‘τελεσίγραφο’ στις αρχές του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, ότι εάν συνεχισθεί η παρεμπόδιση της εισαγωγής των αλβανικών προϊόντων, τότε θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας.


Μετά την παρεμπόδιση για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα των αλβανικών προϊόντων  από την πλευρά των Σκοπίων, ο υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, Άρμπεν Αχμετάι, δήλωσε ότι η Αλβανία έχει το δικαίωμα να προβεί σε πράξεις αμοιβαιότητας στις ενέργειες αυτές.


«Ενημέρωσα σήμερα τον υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό Οικονομικών των Σκοπίων ότι η κατάσταση αυτή πρέπει να επιλυθεί άμεσα και εντός της ημέρας. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε έχουμε αυτόματα όλα τα δικαιώματα που μας δίδει  η ελεύθερη εμπορική συμφωνία CEFTA με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή να εφαρμόσουμε την αρχή της αμοιβαιότητας.

Την επόμενη φορά μπορεί να υπάρξει άμεση αντίδραση βάσει της αμοιβαιότητας», δήλωσε ο Αχμετάι.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η παρεμπόδιση οφείλεται στην κακή χρήση του νόμου από την πλευρά των Σκοπίων, με αποτέλεσμα τα προϊόντα να καταστρέφονται.

« Ο κανονισμός του κράτους τους, θέτει μια προθεσμία πέντε ημερών για τις αναλύσεις και αξιολογήσεις των προϊόντων, αλλά συχνά αυτή η χρονική περίοδος παρατείνεται από τα θεσμικά όργανα ή τους ιδιώτες», είπε ο υπουργός Αχμετάι, υπαινισσόμενος ότι υπάρχει σκοπιμότητα από την πλευρά των Σκοπίων. 



--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ