«Όχι στα αιτήματα του Βαρθολομαίου», λέει εθνικιστικό βουλγαρικό κόμμα




Νοέμβριος 8, 2015.

Με ανοικτή επιστολή του, το βουλγαρικό κόμμα της «Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης» -ВМРО,  καλεί την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία να μην επιτρέψει οποιεσδήποτε ‘εμπορικές προσφορές’, επιδιώξεις και πιέσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 
«Ο Οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ευπρόσδεκτος στη χώρα μας, αλλά δεν είναι ευπρόσδεκτα οποιαδήποτε αιτήματα για την ελληνική λατρεία στις εκκλησίες στη Μαύρη Θάλασσα ή την αφαίρεση του μνημείου του Άνθιμου του Α΄ από τη βουλγαρική εκκλησία στην Αδριανούπολη», σημειώνει η επιστολή της ηγεσίας του ακροδεξιού κόμματος.

Η ιστορία απαιτεί από τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία (БПЦ) να διατηρήσει την ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως.

Θα ήταν κρίμα εάν οι Βούλγαροι επιχειρηματίες και τα δημόσια πρόσωπα υποκύψουν στις πιέσεις  και τη λογική του Φαναρίου και προβούν σε προκλήσεις, προειδοποιεί το VMRO.

«Ο Οικουμενικός πατριάρχης ήρθε για μια ειρηνική επίσκεψη στη χώρα μας (Βουλγαρία). Νωρίτερα στην ίδια ημέρα συλλειτούργησε με τον Βούλγαρο πατριάρχη Νεόφυτο στο ναό – μνημείο «Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι».

Υπενθυμίζεται- συνεχίζει το βουλγαρικό δημοσίευμα- ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το 1994 ανάγκασε τη βουλγαρική ορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, η οποία από το 1945 ανήκει σε αυτόν, να σταματήσει την έκδοση πιστοποιητικών στις τελετές του βαπτίσματος και του γάμου, για λογαριασμό της βουλγαρικής εκκλησίας,  και έκτοτε αναφέρονται (αυτά) με τις λέξεις «Οικουμενικό Πατριαρχείο» με μεγάλα ελληνικά γράμματα και μικρά βουλγαρικά.

Εξάλλου, το 2007 ο τουρκικός Άρειος Πάγος ενέκρινε ότι ο πνευματικός ηγέτης των Ορθοδόξων Χριστιανών, Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον τίτλο «Οικουμενικός».

Η απόφαση αυτή συνδέεται με καταγγελία που είχε υποβάλει η βουλγαρική εκκλησία. Η Τουρκία έχει από το παρελθόν αμφισβητήσει τον τίτλο «Οικουμενικός» στον Πατριάρχη, υποστηρίζοντας ότι έχει πολιτική χροιά και υπονομεύει την τουρκική κυριαρχία.
Το Πατριαρχείο το οποίο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι ο όρος «οικουμενικός» έχει καθαρά εσωτερική χρήση στην Εκκλησία και δεν έχει πολιτικό νόημα.

Επιπρόσθετα –συνεχίζει το βουλγαρικό δημοσίευμα- οι Τούρκοι εθνικιστές κατηγορούν τον Βαρθολομαίο, ότι θέλει να δημιουργήσει ένα μίνι-κράτος, όπως το Βατικανό, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ