Αυξανόμενη πίεση για ομοσπονδοποίηση στα Σκόπια




Νοέμβριος 15, 2015.

Οι ειδικοί προειδοποιούν- γράφει η εφημερίδα ‘Βέτσερ’- ότι τώρα σε μια κατάσταση όπου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) αντιμετωπίζει σημαντική εκλογική ήττα, τον ερχόμενο Απρίλιο, τώρα προσφέρει για τη χώρα το κόμμα αυτό, την Ομοσπονδοποίηση του κράτους.



Η σκοπιανή εφημερίδα που πρόσκειται στο κόμμα του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι,  επισημαίνει ότι ‘ οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του κόμματος της αντιπολίτευσης είναι έτοιμοι να πουλήσουν τη χώρα μόνο και μόνο για να έρθουν στην εξουσία χωρίς την υποστήριξη των πολιτών’.


Και συνεχίζει:


«Η εφαρμογή της συμφωνίας- πλαίσιο της Οχρίδας για τα δικαιώματα των μικρότερων εθνικών ομάδων είναι το τελευταίο θέμα που συζήτησαν οι πολιτικές ομάδες των τεσσάρων μεγάλων κομμάτων στη χώρα».


 Όμως, το κύριο αλβανικό κόμμα DUI,  απαιτεί την εισαγωγή της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στη χώρα, τη λειτουργία κρατικού καναλιού στην αλβανική γλώσσα, δίκαιη κατανομή του προϋπολογισμού στις εθνικές κοινότητες στη χώρα καθώς και την εκ περιτροπής από Σλάβους και Αλβανούς,  των τριών πιο σημαντικών λειτουργιών του κράτους, το Προέδρου, του Πρωθυπουργού και του προέδρου του Κοινοβουλίου.


Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού  κόμματος,  είχε δηλώσει ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα των γλωσσικών δικαιωμάτων των Αλβανών και της  πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας της Οχρίδας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. 
Τόνισε ότι επιβάλλεται η ανάγκη για ομοσπονδοποίηση της πΓΔΜ, ώστε να αδρανοποιηθεί το ζήτημα της ταυτότητας των πολιτών στη χώρα, σύμφωνα με την 'Βέτσερ'.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ