Η Βουλγαρία θα ανεγείρει μνημείo έξι μέτρων για ήρωες της στη Μακεδονία και τη Θράκη




Νοέμβριος 29, 2015.

Σόφια.

Από τις αρχές του επόμενου έτους στη Σόφια θα ανεγερθεί τεράστιο μνημείο προς τιμήν των Βούλγαρων ηρώων της Μακεδονίας, της Θράκης και της περιοχής της Αδριανούπολης.


Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του δικηγόρου Ιβάν Αρναούντοφ, ο οποίος είναι γραμματέας της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την κατασκευή του μνημείου.

Το μνημείο θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, θα είναι ύψους έξι μέτρων κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο.

Θα απεικονίζει δύο τεράστια φτερά, στα οποία θα είναι χαραγμένα 150 ονόματα Βουλγάρων των διοργανωτών της λεγόμενης επανάστασης του Ίλιντεν,  τους  οπλαρχηγούς του Κομιτάτου (κομιτατζήδες) της Μακεδονίας και της Αδριανούπολης καθώς και εκείνους που έπεσαν στη Μακεδονία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κεντρικό μήνυμα του μνημείου είναι η τιμή της Βουλγαρίας προς τους ήρωες της και σύμφωνα με τον ιστορικό καθηγητή Πλάμεν Μίτεφ «Το μνημείο θα δείχνει το δρόμο της εθνικής ενότητας».

Σύμφωνα με τον Βούλγαρο Ευρωβουλευτή, Αγγέλ Τζαμπάσκι η επιλογή του χώρου ανέγερσης του μνημείου δεν είναι τυχαία.

«Η τοποθεσία είναι μέρος της παλαιάς γειτονιάς των προσφύγων Βουλγάρων που εγκαταστάθηκαν προερχόμενοι από τη Μακεδονία και τη Θράκη», δήλωσε.

Ενώ ο βουλευτής του Πατριωτικού Μετώπου θα τονίσει ότι «το μνημείο δείχνει την ενότητα και όχι το διχασμό των ηρώων που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση και ενοποίηση των βουλγαρικών εδαφών που παρέμειναν έξω από τη βουλγαρική επικράτεια».

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ