Η ΕΕ αποδέχθηκε το αίτημα της Γαλλίας για στρατιωτική βοήθεια εναντίον του ISIS





Νοέμβριος 17, 2015.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε, ένα άνευ προηγουμένου, αίτημα της Γαλλίας για στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με το Reuters. Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ υποστήριξαν ομόφωνα το αίτημα του Παρισιού για βοήθεια στην καταστροφή του ‘Ισλαμικού κράτους’, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη γαλλική πρωτεύουσα την Παρασκευή.



Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν  να βοηθήσουν τη Γαλλία, ενισχύοντας τις αεροπορικές επιδρομές στην τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία και το Ιράκ.


«Σήμερα, η ΕΕ, μέσω των ψήφων όλων των μελών εξέφρασε ομόφωνα την ισχυρή υποστήριξη και την προθυμία να προσφέρει την αναγκαία συνδρομή», είπε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

«Η Γαλλία δεν μπορεί να δράσει μόνη της απέναντι σε αυτές τις απειλές» είπε ο Γάλλος υπουργός ενώπιον των συναδέλφων του σε αναφορά του, επικαλούμενος τους συμβούλους του.

«Αυτή είναι μια πολιτική πράξη, ένα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε η Μογκερίνι.

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα συνδράμει στη Γαλλία, σύμφωνα με τις δυνατότητες του , αποκάλυψε η Μογκερίνι.

Ο Ντιράν παραδέχθηκε ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα λόγω της σφαγής στο Παρίσι και επικαλέστηκε το άρθρο 42-7 της Συνθήκης της Λισαβόνας, όπως έγραψε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας στο Twitter.

Το άρθρο 42-7 της Συνθήκης της Λισαβόνας προβλέπει ότι σε περίπτωση ‘ένοπλης επίθεσης’ εναντίον ενός κράτους μέλους  οι άλλες χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωμένες να συνδράμουν με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, δήλωσε ότι η ενίσχυση θα μπορούσε να περιλαμβάνει την υποστήριξη των αεροπορικών δραστηριοτήτων της χώρας στο Ιράκ, τη Συρία και την Αφρική.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ