Η μήνυση του φυλακισμένου αρχηγού του PKK κατά του ελληνικού κράτους






Νοέμβριος 9, 2015.

Σύμφωνα με ελληνικές δικαστικές πηγές, που επικαλείται η τουρκική ‘Σαμπάχ’, Δικαστήριο στην Αθήνα,  πραγματοποίησε την πρώτη ακρόαση της μηνυτήριας αναφοράς και την απαίτηση αποζημίωσης που κατέθεσε ο αρχηγός του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), Αμπντουλάχ Οτσαλάν,  που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία.



Στις 9 Δεκεμβρίου του 2008, ο Οτσαλάν κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «παράνομη αγωγή και παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και απαίτησε ως αποζημίωση 20.100 ευρώ.


Στη δίκη, ο Οτσαλάν ισχυρίσθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εκπλήρωσε τη δέσμευσή της «να μην τον παραδώσει και να του χορηγήσει το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου».

Ο δικηγόρος Cengiz Çicek, αντιπροσώπευε τον Οτσαλάν στην Αθήνα, ενώ η ανιψιά του, Dilek Öcalan , βουλευτής του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, παρακολούθησε την ακρόαση.

Το διοικητικό δικαστήριο της Αθήνας ανέβαλε την ακρόαση για τις 22 Φεβρουαρίου 2016.
Το 1999, η Αθήνα είχε χορηγήσει στον Οτσαλάν, προσωρινό καταφύγιο



Το 1999, η Αθήνα είχε χορηγήσει Οτσαλάν προσωρινό καταφύγιο στην διπλωματική της αντιπροσωπεία στην Κένυα.

Ωστόσο, όταν ο Οτσαλάν, επέλεξε να πάει με τις αρχές της Κένυα στο αεροδρόμιο για να πάρει πτήση για το Άμστερνταμ, συνελήφθη από Τούρκους πράκτορες.

Όταν τον οδήγησαν στην Τουρκία, καταδικάστηκε σε θάνατο για τη συμμετοχή του σε ένοπλες συμμορίες, σύμφωνα με το άρθρο 125 του τουρκικού ποινικού κώδικα.

Η καταδίκη μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη, καθώς η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία το 2004.

Ο Οτσαλάν παραμένει έγκλειστος σε φυλακή στο νησί Ιμραλί (Καλόλιμνος), στη Θάλασσα του Μαρμαρά, από τη σύλληψή του το 1999.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ