Ρωσία και Ιράν υπέγραψαν τη συμφωνία παράδοσης των πυραύλων S-300





Νοέμβριος 9, 2015.

Η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν υπογράψει σύμβαση για την παράδοση των συστημάτων εδάφους-αέρος πυραύλων S-300.


« Η συμφωνία για το σύστημα αεράμυνας S-300 έχει, ήδη, υπογραφεί», δήλωσε ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου κρατικής άμυνας Rostec, όπως  αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων ‘Ερσόου’ του Ντουμπάι.

Η δήλωση του Τσεμέζοφ ακολούθησε δημοσίευμα του Itar Tass, που ανέφερε ότι εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί, πιθανότατα, στις αρχές του επόμενου έτους.

«Οι συνομιλίες με την ιρανική πλευρά για τη διαμόρφωση της εικόνας του συστήματος  εναέριας αντιπυραυλικής άμυνας S-300 συνεχίζονται και θα ολοκληρωθούν όχι νωρίτερα από τις αρχές του επόμενου έτους», έγραψε.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο κατασκευαστής των ρωσικών πυραύλων «Almaz-Antey» θα είναι ο επικεφαλής της συμφωνίας που θα εξασφαλίσει την παράδοση των S-300 στο Ιράν, 18 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Στις 28 Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενδιάμεσου οργανισμού για τις εξαγωγές και εισαγωγές των προϊόντων που συνδέονται με την άμυνα, Rosoboronexport, είπε ότι το Ιράν θα αποσύρει τις αγωγές του εναντίον της Ρωσίας για τους S-300, μόλις μία νέα σύμβαση για την παράδοση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας οριστικοποιηθεί μεταξύ των δύο χωρών.

«Η ιρανική πλευρά θα αποσύρει τις αγωγές της, μόλις αρχίσει να ισχύει  παράδοση και θα βρισκόμαστε σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας», είπε ο Ανατόλι Ισαϊκίν.

Στο πλαίσιο της σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2007, η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στο Ιράν τουλάχιστον πέντε συστοιχίες του συστήματος S-300.

Το 2010 ο τότε πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ακύρωσε τη σύμβαση, μετά από ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ακολούθησε  μήνυση του Ιράν που ζητούσε 4 δις δολάρια στο διεθνές δικαστήριο της Γενεύης από των ρωσικό οργανισμό εξαγωγής οπλικών συστημάτων, που βρίσκεται τώρα σε αναμονή η επανεξέτασή της.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφάσισε τον Απρίλιο φέτος, να άρει το εμπάργκο για την παράδοση του πυραυλικού συστήματος S-300 στο Ιράν, σημειώνει αγγλόφωνη ιρανική ενημερωτική πύλη.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ