Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

Για τρεις ψήφους δεν εντάχθηκε το Κοσσυφοπέδιο στην UNESCO
UNESCO (φωτό από τη σερβική beta)

Νοέμβριος 9, 2015.

Τα κράτη μέλη του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) καταψήφισαν την πλήρη ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, αφού δεν εγκρίθηκε,   για λίγες ψήφους η ένταξη του, στον οργανισμό.


Η Ρωσία και η Σερβία αντιτάχθηκαν σθεναρά στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον διεθνή πολιτιστικό οργανισμό- UNESCO.

Για την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου απαιτείτο πλειοψηφία κατά τα 2/3 (95 ψήφοι) για να καταστεί μέλος της UNESCO.  92 από τις 142 χώρες ψήφισαν υπέρ του Κοσσυφοπεδίου, ενώ 50 κατά.

Στην ψηφοφορία παρέστησαν εκπρόσωποι από 142 αντιπροσωπείες από  195 χώρες. 29 εκπρόσωποι απείχαν από την ψηφοφορία.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωρισθεί ως κράτος από 111 χώρες μετά την απόσχισή του, το  2008, από τη Σερβία.  Το αίτημα του, για ένταξη στον ΟΗΕ, αποκλείστηκε από τη Μόσχα.


Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν ήταν η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία, η Ισπανία, το Καζακστάν, η Λευκορωσία, η Παλαιστίνη, η Βόρεια Κορέα, η Σλοβακία, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα, το Μπαχρέιν και η Ινδονησία.

Απήχαν χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία και άλλες.

Από τα Βαλκάνια χώρες που  υποστήριξαν την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον Οργανισμό ήταν η Βουλγαρία και η Αλβανία.

Με την ενδεχόμενη  ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην UNESCO , οι (μουσουλμανικές) αλβανικές αρχές της Πρίστινα θα γίνονταν οι υπεύθυνοι της διατήρησης της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς (μοναστήρια και ναοί) στο Κόσοβο, από τα οποία ένα σημαντικό μέρος κατέστρεψαν κατά την περίοδο της  νατοϊκής επίθεσης στη Σερβία.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: