Βούλγαροι ιστορικοί: Έχουμε κρατική υπόσταση από το 165 μ.Χ.



Βούλγαροι κατά των Βυζαντινών στην Αγχίαλο

Δεκέμβριος 11, 2015.

Στο πλαίσιο της συγγραφής ενός νέου σχολικού βιβλίου ιστορίας, πολλοί εξέχοντες Βούλγαροι ιστορικοί - ακαδημαϊκοί, καθηγητές και αναπληρωτές καθηγητές,  ενώθηκαν,  αφήνοντας κατά μέρος τις διαφορές, για το θέμα των νέων σχολικών βιβλίων ιστορίας,  καθώς πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, στα γνωστά γεγονότα και τις περιστάσεις της βουλγαρικής ιστορίας.



Όπως, επίσης, στην ανάγκη για μια ισορροπημένη και αντικειμενική παρουσίαση από τη νεότερη και  έως  και την πιο σύγχρονη βουλγαρική ιστορία.


Ένας άλλος στόχος των ιστορικών, πέρα από την αλλαγή του περιεχομένου των βιβλίων,  είναι να εργαστούν για να ξεπεραστεί η διαίρεση του έθνους και η επίτευξη  της ενότητας.


Μεταξύ των θεμάτων για τα οποία οι επιστήμονες συμφωνούν, είναι η επιμονή τους να προσαρμοσθεί ο τίτλος των Βουλγάρων ηγεμόνων του Μεσαίωνα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χρήση του τίτλου «Χαν» δεν είναι σωστή.

Σύμφωνα με τον καθ. Πλάμεν Παβλόφ από το Πανεπιστήμιο του Βελίκο Τύρνοβο, ο τίτλος αυτός,  έχει επιβληθεί βρισκόμενοι υπό  την επιρροή της ρωσικής ιστοριογραφίας του ΧΙΧ αιώνα.

« Οι επιγραφές σε διάφορα ιστορικά μνημεία είναι σαφείς - παντού γράφουν "Καν"».

«Αυτή είναι μια ιστορική αλήθεια», είπε ο καθηγητής Παβλόφ, προσθέτοντας ότι είναι  η αυθεντική και η κατάλληλη μορφή.


Επέμεινε ότι είναι  πια καιρός το όνομα και ο τίτλος του βουλγάρων ηγεμόνων για να γίνει "Καν".

Και όλοι οι καταξιωμένοι επιστήμονες συμφωνούν πλήρως στο θέμα αυτό.

Επίσης, οι Βούλγαροι ιστορικοί  έχουν καταλήξει σε συναίνεση και στο πιο σοβαρό ζήτημα της βουλγαρικής ιστορίας - δηλαδή της βουλγαρικής κρατικής υπόστασης, που δεν ξεκινά στα 681,  αλλά στα 165 μ.Χ. «και πρέπει αυτό το έτος να καθορισθεί ως ένας νέος χρονολογικός ορίζοντας στην ιστορία μας», όπως σημειώνουν.


Ο Πέτκο Κόλεφ   του Πανβουλγαρικού Ιδρύματος «Τάνγκρα ΤανΝακΡα»  -καθώς το ίδρυμα είναι  ένα από τις πιο βασικές κινητήριες δυνάμεις της πρωτοβουλίας-, δήλωσε  ότι το βουλγαρικό έθνος δεν πρέπει  να μετρά την ύπαρξη της κρατικής υπόστασης του από το  1850, αλλά, ως αφετηρία πρέπει να ληφθεί το 165 μ.Χ. και  ότι η εμφάνιση των Βουλγάρων δεν έγινε πριν από 13 αιώνες, αλλά πριν από 18 αιώνες.


Επίσης σημαντική ήταν η συμβολή του ιστορικού Πέταρ Γκολίουσκι που ασχολείται με τις αρμενικές πηγές, που τόνισε ότι η παρουσία των Βουλγάρων στην περιοχή του Καυκάσου και της βόρειας Μαύρης Θάλασσας έγινε τον 2ο αιών μ.Χ.


Οι Βούλγαροι ιστορικοί υπέβαλαν προς το Υπουργείο Παιδείας μια σειρά προτάσεων για συγκεκριμένες αλλαγές στα νέα σχολικά βιβλία της ιστορίας.

Μεταξύ αυτών είναι :

Η αλλαγή των κεφαλαίων για την αρχαία βουλγαρική ιστορία.

Η προέλευση των αρχαίων Βουλγάρων είναι ινδοευρωπαϊκή.

Να γίνει εκτενής αναφορά ότι το 480 στην Παννονία υπήρχαν Βούλγαροι.

Ο τίτλος Χαν να γίνει Καν.

Να γίνει μελέτη της Βουλγαρίας του Βόλγα.

Να επεκταθεί η γνώση για τον ιρανικό αρχαίο κόσμο, γιατί οι Βούλγαροι είναι κληρονόμοι του.

Η αρχή της βουλγαρικής κρατικής υπόστασης να τοποθετηθεί το 165 μ.Χ.

Να γίνεται σαφής αναφορά στο 1ο , 2ο , 3ο βουλγαρικό κράτος.

Να μην λοιδορείται το βουλγαρικό βασίλειο πριν τον κομμουνισμό κλπ.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ