Η Ρωσία σταμάτησε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία




Δεκέμβριος 9, 2015.

Η ρωσική κρατική εταιρεία κατασκευής πυρηνικών σταθμών, Rosatom,  σταμάτησε τις δραστηριότητες,  για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού «Ακουγιού»,  στη επαρχία της Μερσίνας  στις νότιες ακτές στη Μεσόγειο.
 Αυτό δήλωσαν αξιωματούχοι του ενεργειακού τομέα της Τουρκίας, όπως σημειώνει το Ρόιτερ.
 
Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας επιδεινώθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων,  μετά την  κατάρριψη από την Τουρκία  του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους Su-24,  κοντά στα τουρκικά σύνορα, στη Συρία.

Η κρατική εταιρεία ‘Rosatom’,  δεν έχει καταγγείλει τη σύμβαση για την κατασκευή του έργου, το οποίο έχει κόστος $ 20 δισεκατομμυρίων,  αλλά είναι  απρόθυμη να το συνεχίσει,  λόγω των βαρέων αποζημιώσεων  που καθορίζονται  στους όρους της σύμβασης, προσθέτουν οι πηγές.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι η Τουρκία μελετά ήδη, άλλες πιθανές υποψήφιες εταιρείες για το έργο.

Η Τουρκία το 2013 συμφώνησε με την  Rosatom,  για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων 1.200 μεγαβάτ.

Η ρωσική εταιρεία είχε αρχικά υποσχεθεί  ότι ο πρώτος  αντιδραστήρας θα κατασκευαστεί στην πόλη Ακουγιού έως το 2019, αλλά τα νομικά  εμπόδια και τα οικονομικά προβλήματα στη Ρωσία,  καθυστέρησαν το έργο.

Νωρίτερα σήμερα, η Τουρκία δήλωσε ότι δεν εξαρτάται από τη Ρωσία η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της.

Το Ακουγιού είναι το πρώτο από τα τρία εργοστάσια, τα οποία η Τουρκία θέλει να χτίσει  για να μειώσει την εξάρτησή της από τους εισαγόμενους  ενεργειακούς  πόρους, κυρίως από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο,  από τη Ρωσία και το Ιράν. 

Η δεύτερη εγκατάσταση θα δημιουργηθεί από γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία κοντά στην πόλη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. 

Το τρίτο εργοστάσιο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Ινεάντα,  στην  ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ