Σχέσεις τουρκικού οργανισμού με Ισλαμιστές Κοσσυφοπεδίου




Δεκέμβριος 19, 2015.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKParti) που κυβερνά την Τουρκία, έχει δημιουργήσει τον  Τουρκικό Οργανισμό Συνεργασίας για την Ανάπτυξη, γνωστός ως TIKA.


Συμμετέχει σε διάφορα αναπτυξιακά έργα σε όλον τον κόσμο, κάνει αποκαταστάσεις ιστορικών (οθωμανικών) μνημείων και στηρίζει την Κοινωνία των Πολιτών.


 Ο πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε επαινώντας τον κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ.


Ανάμεσα στα έργα που έχει αναλάβει ο TIKA είναι το τζαμί «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ» το μεγαλύτερο στην Πρίστινα και σε όλο το Κοσσυφοπέδιο.


Μια άλλη πτυχή της δουλειάς του,  είναι η εμπλοκή του με το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, σήμερα γνωστό ως Ντάες, με την τρομοκρατική οργάνωση «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και παρόμοιες κινήσεις που υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο.


Πριν από λίγες ημέρες η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησε εφόδους και προέβη σε συλλήψεις σε μια εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών. Συνελήφθησαν 30 ιμάμηδες που έστελναν νέους τζιχαντιστές στο Ιράκ και τη Συρία.


Ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο Σεφκέτ Κρανίκι, ιμάμης του τζαμιού «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ» της Πρίστινας, που ανακαινίστηκε από την TIKA. Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, μετά τις συλλήψεις και των άλλων ιμάμηδων έγινε γνωστό ότι χρηματοδοτούνταν από τον οργανισμό TIKA.


Κάποιοι μπορεί να διατείνονται ότι το έργο του TIKA είναι μόνο η ανακαίνιση τζαμιών, ενώ άλλοι θα μπορούσαν να αναφέρουν τη θρησκευτική αντιπαλότητα μεταξύ των Χαναφιστών και Σαλαφιστών μουσουλμάνων του Κοσσυφοπεδίου. Οι Χαναφίτες κληρικοί  έχουν μετατεθεί προκειμένου να αφήσουν χώρο στους Σαλαφιστές.


Κατά την εκστρατεία της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου κατά των Τζιχαντιστών και των μελών της οργάνωσης «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» του Κοσόβου, έκλεισαν αρκετά γραφεία της εταιρείας TIKA καθώς και του Τουρκικού Ιδρύματος «Yunus Emre», μερικά από α οποία είχε επισκεφθεί παλαιότερα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.


Πολλοί που είναι μέλη των γραφείων αυτών που έχουν πολιτιστική εμφάνιση είναι μέλη  ή έχουν ισχυρούς δεσμούς με το τουρκικό κόμμα AKP.


Μάλιστα, ο Ιλίρ Γκάσι που είναι επικεφαλής του υποκαταστήματος του «Yunus Emre» στο Πρίζρεν παραδέχεται ανοικτά ότι χρηματοδοτείται το ίδρυμα από τον TIKA.


«Συνεργαζόμαστε με τον TIKA και το  ΙΗΗ ( σημ. τουρκικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και Ανθρωπιστικής Βοήθειας) για θέματα πολιτιστικά και ανθρωπιστικής βοήθειας. Είχαμε δεχθεί αρκετούς (Τούρκους) διανοούμενους και συγγραφείς καθώς και τον Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλους ακαδημαϊκούς», είπε.


Στα ιδρύματα αυτά του Κοσσυφοπεδίου, εκτός των άλλων,  συχνάζουν άτομα που έχουν σχέσεις με το Ντάες και με την οργάνωση «Τζαμπχάτ αλ Νούσρα» και αυτά τα ιδρύματα δεν έχουν δικαίωμα να ζητούν χρηματοδότηση από το κράτος, δηλαδή από τους πολίτες, όπως σημειώνει το αλβανικό πρακτορείο ‘Ιλλυρία’ επικαλούμενο δημοσίευμα της Today’s Zaman.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ