Η τουρκο-ρωσική σύνοδος κορυφής ακυρώθηκε




Φωτό αρχείου

Δεκέμβριος 14, 2015.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συνάντηση κορυφής, μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου ακυρώθηκε, μετά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν με την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας.


Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας, στις 16 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα πριν, δηλαδή, από το επεισόδιο της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους.


«Δεν θα γίνει. Δεν έχει προγραμματισθεί», ήταν η στερεότυπη απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.


Ο Πούτιν και ο Ερντογάν έχουν παγιδευθεί σε έναν πόλεμο λέξεων μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, που έφερε το θάνατο ενός πιλότου και ενός στρατιώτη που ήταν στην αποστολή διάσωσης, προκαλώντας  την άμεση αντίδραση της Μόσχας, η οποία επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, ως αντίποινα.


Ο εξαγριωμένος Πούτιν σνομπάρισε, επίσης, τον Ερντογάν, στη διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, στα τέλη του περασμένου μήνα και αρνήθηκε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του.


Οι εντάσεις παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, με τη Ρωσία να καταγγέλλει την Κυριακή ότι ένα αντιτορπιλικό της στο Αιγαίο απειλήθηκε από τουρκικό ‘αλιευτικό’, ρίχνοντας προειδοποιητικά φωτοβολίδες προς το αλιευτικό για να αποφευχθεί η σύγκρουση.


Ένα σχεδόν παρόμοιο περιστατικό συνέβη με τουρκικό πλοίο, πάλι, σήμερα, στη Μαύρη Θάλασσα. 

Γεγονότα που δεν συντείνουν στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, γράφει το ‘Ντουνιά Μπούλτενι’.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ