Ο τουρκικός στρατός στο Ιράκ μετακινήθηκε ‘βορειότερα’




Δεκέμβριος 14, 2015.

Μέρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στη Μοσούλη, των οποίων η Βαγδάτη απαιτεί να αποσυρθεί, ‘μετακόμισε’ βορειότερα, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, απορρίπτοντας την εκδοχή της απόσυρσης των στρατευμάτων από τη χώρα.


«Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε», είπε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο κανάλι «aHaber». Θέλουμε να συνεργασθούμε με την ιρακινή κυβέρνηση, ο στρατός μας θα παραμείνει στο Ιράκ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, προειδοποίησαν για χτύπημα στο στρατόπεδο που βρίσκονται οι τουρκικές δυνάμεις και αυτό απαίτησε τη μετακίνησή μέρους των  στρατιωτικών δυνάμεων, βορειότερα.

Παράλληλα, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ανέφερε νωρίτερα, ότι κομβόι 10-12 στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης, εγκατέλειψαν το στρατόπεδο κοντά στη Μοσούλη και κατευθύνθηκαν προς το βορρά, χωρίς να διευκρινίζει εάν οι στρατιώτες θα παραμείνουν στο Ιράκ ή θα επιστρέψουν στην Τουρκία.

Στις 4 Δεκεμβρίου, η Τουρκία εισέβαλε στο Ιράκ με ένα στρατιωτικό σώμα 130 στρατιωτών, αρμάτων μάχης και μονάδα πυροβολικού. Επίσημη δικαιολογία είναι η εκπαίδευση Κούρδων μαχητών πεσμεργκά για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που έχει καταληφθεί τον Ιούνιο του 2014 από το Ντάις (ισλαμικό κράτος).

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ