Ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί το φιλοκουρδικό κόμμα για υποστήριξη της «αυτονομίας»






Δεκέμβριος 28, 2015.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγόρησε  το «Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών» (HDP), μετά  τις δηλώσεις του Σελαχατίν Ντερμιτάς στο Ντιγιαρμπακίρ περί ‘περιφερειακής αυτονομίας’.



Επέμεινε στη θέση να μη δεχθεί να μιλήσει με τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.


«Εγώ δεν πρόκειται να μιλήσω με όποιον φέρνει την ενότητα της Τουρκίας και της ακεραιότητά της στο τραπέζι», είπε ο Νταβούτογλου τη Δευτέρα, μιλώντας λίγο πριν πετάξει προς το Βελιγράδι για επίσημη επίσκεψη στη Σερβία.


Οι επικρίσεις του Νταβούτογλου πυροδοτήθηκαν από ομιλία του συμπρόεδρου του HDP, Σελαχατίν Ντερμιτάς, στο Ντιγιαρμπακίρ την Κυριακή.


Ο Ντερμιτάς μιλώντας σε μια ομάδα προσκείμενη στο φιλοκουρδικό κόμμα που ονομάζεται Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK), δήλωσε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τις εκκλήσεις για περιφερειακή αυτονομία στις νοτιοανατολικές επαρχίες.


Επιπλέον, ο Ντερμιτάς, ‘προφανώς’ (γράφει το τούρκικο δημοσίευμα), υπερασπίστηκε τις προσπάθειες του PKK να δημιουργήσει χαρακώματα και οδοφράγματα σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας.


Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας του Ντιγιαρμπακίρ, ξεκίνησε νομική έρευνα για παρόμοιες δηλώσεις που έγιναν νωρίτερα από τον ηγέτη του HDP.


Η ομάδα DTK είχε διοργανώσει διήμερη συνάντηση στο Ντιγιαρμπακίρ για να θέσει το ζήτημα της τοπικής αυτονομίας, δημοσιεύοντας μία δήλωση με 14 σημεία.


Ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του φιλικουρδικού κόμματος HDP, είπε ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν «είναι ένα ειλικρινές πολιτικό κόμμα» και ότι υποστηρίζει τις «συγκεκαλυμμένες προθέσεις του» που τώρα αποκαλύπτονται.


Αναλυτές πιστεύουν ότι προωθείται η απομόνωση του HDP και πιθανόν η απαγόρευσή του στην τουρκική πολιτική σκηνή.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ