Σκόπια: «Ανεπίλυτο» το ζήτημα του ονόματος




Δεκέμβριος 17, 2015.

Ανεπίλυτο παρουσιάζεται το ζήτημα του ονόματος μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας , ένα ζήτημα που εκκρεμεί σχεδόν 25 χρόνια και έχει παγώσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, όπως αναφέρει το Ρόιτερ.


Η Αθήνα αμφισβητεί το όνομα του βόρειου γείτονά της από τότε που η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία  ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1991, τονίζοντας ότι  το ίδιο όνομα με την βόρεια επαρχία της από τα Σκόπια υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις  στην ελληνική επαρχία.


Απαισιοδοξία υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, αφού ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επί εννέα χρόνια χτίζει  την εξουσία του στον εθνικισμό και απορρίπτει το ελληνικό αίτημα  ότι ελληνική επαρχία έχει το όνομα Μακεδονία και ότι πρέπει να αλλάξει το όνομα της χώρας του.


 Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, είπε στην Αθήνα  ότι υπάρχουν «τεράστια βουνά», που πρέπει να ξεπεραστούν για να βρεθεί λύση στη διαφωνία του ονόματος.


Ο Ποπόσκι υπογράμμισε την επιθυμία των Σκοπίων για «πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα», αλλά τόνισε ότι στο ζήτημα της ονομασίας ‘υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις θέσεις των δύο πλευρών’.


Πριν από δύο ημέρες ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «The Guardian» είχε δηλώσει θετικός σε μια αλλαγή της ονομασίας της χώρας του, μετά από ένα δημοψήφισμα.


Ωστόσο ο Ποπόσκι τόνισε στην Αθήνα ότι «κανείς δεν ωφελείται από τη δημιουργία ψευδών προσδοκιών», γράφει η BGNES.



--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ