Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα: Τρεις προϋποθέσεις για εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας- Τουρκίας




Δεκέμβριος 15, 2015.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ (Андрей Карлов), αναφέρθηκε σε τρεις προϋποθέσεις για να ξεπερασθεί η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, επικαλούμενη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Σύμφωνα με τον Καρλόφ, η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη για την επίθεση στο ρωσικό Su-24, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο Ρώσων στρατιωτικών, καθώς να βρει και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για το περιστατικό.


Επιπλέον, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για τη ζημία που υπέστη η ρωσική πλευρά.


 "Αν οι προσδοκίες μας δεν πληρωθούν, οποιεσδήποτε άλλες δηλώσεις, δεν θα έχουν μεγάλη επιρροή  για την έκβαση των σχέσεων με την Τουρκία»  είπε ο πρέσβης σε συνέντευξη του σε τοπική εφημερίδα. 


Ο Καρλόφ τόνισε ότι ενώ η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρονται για διάλογο, την ίδια στιγμή κάνει δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτή την προσέγγιση. 


Ο διπλωμάτης γνωστοποίησε,  επίσης,  ότι ο Ρώσος πιλότος που εκτινάχθηκε από το ρωσικό αεροπλάνο με αλεξίπτωτο, σκοτώθηκε από έναν Τούρκο πολίτη, τον Αλπαρσλάν  Τσελίκ. 


Ο Καρλόφ, είπε ότι ο Τσελίκ μίλησε σε άπταιστα τουρκικά, όταν εμφανίστηκε μπροστά στις  τηλεοπτικές κάμερες και έδειξε μέρος του αλεξίπτωτου του πιλότου που σκότωσε.


 Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας βρίσκονται σε κρίση μετά τις 24 Νοεμβρίου Νοέμβρη,  όταν ένα τουρκικό μαχητικό F-16 χτύπησε το βομβαρδιστικό Su-24 της Ρωσίας.

 Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την αποκάλεσε το χτύπημα "πισώπλατη μαχαιριά" από συνεργούς των τρομοκρατών. 

Μετά το περιστατικό, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για τα μέτρα που διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια, καθώς και ειδικά οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Την 1η Δεκεμβρίου, εξέδωσε διάταγμα από τη ρωσική κυβέρνηση για την εφαρμογή των μέτρων, γράφει το ρωσικό δημοσίευμα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ