Το Ιράκ απαιτεί την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων






Δεκέμβριος 15, 2015.

Η ιρακινή κυβέρνηση την Τρίτη απαίτησε την ‘πλήρη αποχώρηση’ των τουρκικών στρατευμάτων από το έδαφός του, υποδεικνύοντας ότι η μερική αποχώρηση του τουρκικού στρατού δεν είναι αρκετή.


Η Τουρκία είχε εισβάλλει στις 4 Δεκεμβρίου στην βόρεια περιοχή του Ιράκ, νωρίτερα αυτόν το μήνα, προφασιζόμενη  την εκπαίδευση Κούρδων μαχητών κατά του Ντάες, αλλά η Βαγδάτη καταδίκασε αυτήν την εισβολή και ζήτησε την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.


Η μερική αποχώρηση του τουρκικού στρατού,  από περιοχή κοντά στη Μοσούλη, σε περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν τη Δευτέρα,  σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους δεν αρκεί.


Το ιρακινό υπουργικό συμβούλιο «επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση σχετικά με την αναγκαιότητα μιας απάντησης από τη γειτονική Τουρκία στο ιρακινό αίτημα για πλήρη αποχώρηση από το ιρακινό έδαφος και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι.


Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε τη Δευτέρα, ότι υπήρξε μια μετακίνηση (των στρατιωτικών δυνάμεων) και ότι «η Άγκυρα έκανε ό, τι ήταν απαραίτητο να κάνει».


Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι οι δυνάμεις παραμένουν στο κέντρο εκπαίδευσης, λέγοντας ότι ο αριθμός τους τόσο εκεί, όσο και σε άλλες περιοχές «μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα των περιπτώσεων», σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα (Dunya Bulteni).

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ