Βουλγαρία: Υπεγράφη η διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα




Δεκέμβριος 10, 2015.

Υπεγράφη τελικά το έργο υλοποίησης για τη διασύνδεση του αγωγού φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Ελλάδας και στη διάρκεια τελετής στο υπουργικό συμβούλιο δόθηκε η έναρξη του έργου, που αποτελεί μέρος της μεταφοράς του φυσικού αερίου από τον αγωγό του Νότιου Διαδρόμου.


Η Βιολέτα Πέρκοβα, υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ποσότητα της ενέργειας που θα παρέχεται στη Βουλγαρία.
Πρόσθεσε ότι  το έργο θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2016 και η εμπορική λειτουργία του προγραμματίζεται για τα μέσα του 2018.

Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ευχαρίστησε  τον Αλέξη Τσίπρα,  τον Τζον Κέρι και τον Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ, που χωρίς τη συνδρομή τους το έργο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε χθες στη βουλγαρική Βουλή, ότι  με την έγκριση των συνταγματικών τροποποιήσεων,  το Κοινοβούλιο απέδειξε την ενότητα και τη σταθερότητα, η οποία συνέβαλε επίσης στην υλοποίηση αυτών των μεγάλων έργων.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, διαβεβαίωσε ότι το έργο δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε χώρας και ότι στις πλευρές της διαδρομής του αγωγού υπάρχει σαφές οικονομικό όφελος.
«Είμαι ευτυχής για τον εξής λόγο: αν κάποιος κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ουκρανία, η Σόφια δεν θα παγώσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε όμως, ότι η Βουλγαρία, εξακολουθεί να βασίζεται στις ρωσικές σωλήνες της Μαύρης Θάλασσας, από όπου λαμβάνει υγροποιημένο αέριο αλλά και από τις δικές της πηγές.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τόμισλαβ Ντόντσεφ, εκθείασε τους διπλωματικούς εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας καθώς και της ελληνικής κυβέρνησης.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ο αγωγός από το Αζερμπαϊτζάν θα παρέχει τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά θα είναι διαθέσιμη αυτή η παροχή από το 2019.
Ως όρος τέθηκε  κατά την  αποπεράτωση του έργου και την έναρξη  της λειτουργίας του μέχρι τα μέσα του 2018, να παρέχεται ποσότητα ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από τις πηγές του Αζερμπαϊτζάν.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ