Ο Ομπάμα κάλεσε την Τουρκία να κλείσει τα σύνορα με Συρία για να μειωθεί η ένταση με Ρωσία






Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κατοικία του πρέσβη των ΗΠΑ,  κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή 2015, στο Παρίσι (Today's Zaman)

Δεκέμβριος 1, 2015.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Τουρκία και τη Ρωσία, να εκτονώσουν την ένταση που δημιουργήθηκε μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους την περασμένη εβδομάδα στα σύνορα της Συρίας και να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, παροτρύνοντας την Τουρκία να διευκολύνει την κατάσταση,  με την σφράγιση των συνόρων της με τη Συρία, όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα  Ζαμάν.


Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, στο περιθώριο των συνομιλιών για το παγκόσμιο κλίμα στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία και τη Ρωσία να ‘αποκλιμακώσουν’ τη σύγκρουσή τους και να μην αποσπούν την προσοχή τους από την εκστρατεία κατά του ISIS.

Επίσης, φάνηκε να υποστηρίζει την Τουρκία, λέγοντας ότι είναι σωστό να προστατεύει τα σύνορά του εναέριου χώρου της και εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ για «την ασφάλεια και την κυριαρχία της Τουρκίας».

«Όλοι μας έχουμε έναν κοινό εχθρό. Αυτός είναι το ISIS», δήλωσε ο Ομπάμα προσθέτοντας ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι όλες οι πλευρές θα επικεντρωθούν στην εν λόγω απειλή.

Ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν είπε ότι υπήρξε κάποια πρόοδος, όσον αφορά τη σφράγιση των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν «κάποια κενά», σχετικά με την πώληση του λαθραίου πετρελαίου και τη διέλευση των ξένων τζιχαντιστών.

Ενώ ο υπουργός Άμυνας, Ας Κάρτερ, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που έπρεπε να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ISIS, και να ελέγχει τους διακινούμενους στα σύνορά της με τη Συρία.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ