Το ενδεχόμενο εμφάνισης Ισλαμικού Κόμματος στη Βουλγαρία




 Μετά την ανάληψη της ηγεσίας του φιλοτουρκικού κόμματος της Βουλγαρίας, DPS,  από τον Λιούτβι Μεστάν, οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στις εσωτερικές υποθέσεις της Σόφιας, έχουν γίνει περισσότερο εμφανείς από ποτέ. Τούρκοι διπλωμάτες από την πρεσβεία και τα τρία προξενεία, σε γενικές γραμμές δεν έχουν κρύψει τις επαφές τους,  με κυβερνητικούς αξιωματούχους τουρκικής προέλευσης - μελών του DPS, σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα του Newsbg.


Δεκέμβριος 31, 2015.

Στη Βουλγαρία υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να  διαιρεθεί  το υπάρχον (φιλο-τουρκικό) Κίνημα των Δικαιωμάτων και  Ελευθεριών (DPS) και να δημιουργηθεί από μέρος του ένα φιλο Ισλαμικό Κόμμα.


Αυτό δήλωσε η ιστορικός και διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη των Μειονοτήτων και Πολιτιστικών Αλληλοεπιδράσεων, Αντωνίνα Ζελιάζκοβα.


Σύμφωνα με την ίδια,  υπάρχει το ενδεχόμενο της παραίτησης του προέδρου του DPS, Λιούτβι Μεστάν, και να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός φιλο-ισλαμικού πολιτικού φορέα με συγγένειες εκτός Βουλγαρίας (υπονοείται το τουρκικό κόμμα του Ερντογάν AKP).

«Ίσως, ο Μεστάν αρνηθεί να δημιουργήσει έναν τέτοιο φορέα, αλλά οι άνθρωποι που θα εγκαταλείψουν το κόμμα μαζί του, είναι έτοιμοι να οδηγήσουν ένα ριζοσπαστικό φιλο-ισλαμικό  κόμμα. Το οποίο, φυσικά, δεν θα  φέρει  κάτι καλό στη Βουλγαρία, αλλά ελπίζουμε ότι η πολιτική ζωή  του τόπου θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις», διευκρίνισε η Ζελιάζκοβα, προσθέτοντας ότι το εκλογικό σώμα του
DPS είναι διχασμένο.


« Ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του DPS είναι τοποθετημένο ως κοσμικό, ωστόσο είναι, σχεδόν, έτοιμο να υποστηρίξει ένα φιλο-ισλαμικό φορέα», είπε.


Αναφερόμενη στην έλλειψη δηλώσεων από τους πολιτικούς της Βουλγαρίας για το συμβαίνει στο κόμμα αυτό, η Ζελιάζκοβα δήλωσε ότι στην ουσία πρόκειται για ένα εσωτερικό πρόβλημα ενός κόμματος που οι επιδράσεις  του έρχονται στο προσκήνιο, όπως συμβαίνει σε κάθε κόμμα της Βουλγαρίας.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ