Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα για δηλώσεις του ηγέτη του HDP για αυτονομία των Κούρδων




«Η αντίσταση θα τελειώσει με νίκη και όλοι θα σεβαστούν τη λαϊκή βούληση. Οι Κούρδοι από τώρα και στο εξής έχουν την πολιτική βούληση για μια δική τους περιοχή», είπε ο συμπρόεδρος του HDP,  Σελαχατίν Ντερμιτάς.


Δεκέμβριος 29, 2015.


 Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας άρχισε τη διαδικασία έρευνας για τις δηλώσεις του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών- HDP, του Σελαχατίν Ντερμιτάς, περί ‘αυτονομίας’, με βάση άρθρα του ποινικού δικαίου της Τουρκίας,  που αναφέρονται σε εγκλήματα κατά της συνταγματικής τάξης και λειτουργίας των πολιτικών φορέων.



Μετά τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε, χθες,  για ‘προδοσία’ τον ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος, διαμορφώνοντας ένα αρνητικό κλίμα  κατά του HDP στην τουρκική κοινωνία.


Ο Σελαχατίν Ντερμιτάς αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οικοδόμησης ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν στις 27 Δεκεμβρίου, μιλώντας σε συνέδριο στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας.


«Η αντίσταση θα τελειώσει με νίκη και όλοι θα σεβαστούν τη λαϊκή βούληση. Οι Κούρδοι από τώρα και στο εξής έχουν την πολιτική βούληση για μια δική τους περιοχή. Στη διάρκεια αυτών των ημερών ένα ιστορικό σημείο ρήξης αναδύεται, ο λαός μας θα αποφασίσει εάν θα ζήσει σε μια δικτατορία ή σε μια ελευθερία και αν πρέπει να ζει κάτω από μια τυραννία ή στην αυτονομία», δήλωσε ο Ντερμιτάς στο συνέδριο του Κογκρέσου της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK).


«Έχουμε πάρει την απόφαση για αυτό. Η δυτική Τουρκία πρέπει, επίσης, να συμμετάσχει σε αυτήν την απόφαση και να την στηρίξει. Θα υπάρξει η πραγματικότητα του Κουρδιστάν στον επόμενο αιώνα. Ίσως, οι Κούρδοι αποκτήσουν το δικό τους, ανεξάρτητο κράτος, ένα ομοσπονδιακό κράτος με καντόνια και αυτόνομες περιοχές», πρόσθεσε.


Η Χουριέτ σημειώνει ότι το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Ντιγιαρμπακίρ, άνοιξε, επίσης,  μια ξεχωριστή έρευνα για τον συμπρόεδρο του DTK, Χατίπ Ντικλ, για τις υποστηρικτικές δηλώσεις του για ‘αυτονομία’ των Κούρδων.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ