Τουρκία: Αφέθηκαν ελεύθεροι 15 από τους ακαδημαϊκούς που συνελήφθησαν




Ιανουάριος 15, 2016.

Οι τουρκικές αρχές άφησαν ελεύθερους 15 από τους συλληφθέντες ακαδημαϊκούς που κρατούνταν από την τουρκική αστυνομία.



 Όλοι τους είναι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Κοτσάελι στη βορειοδυτική Τουρκία.
Ανακρίθηκαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Άλλοι τρεις καθηγητές από άλλα πανεπιστήμια βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση. Ενώ συνελήφθησαν και άλλοι.


Οι καθηγητές αυτοί με χιλιάδες άλλους συναδέλφους τους εκπαιδευτικούς υπέγραψαν δήλωση που καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών στη νοτιοανατολική Τουρκία.


Την Πέμπτη η τουρκική Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με πιθανές κατηγορίες για προσβολή του κράτους και συμμετοχή (των υπογραφομένων) σε «τρομοκρατική ομάδα» υπέρ του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος – PKK.


Ο Ερντογάν επέκρινε έντονα τους υπογράφοντες  τη δήλωση, μεταξύ των οποίων ήταν και ο παγκοσμίου φήμης γλωσσολόγος, φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι που απηύθυνε έκκληση  για δικαιοσύνη προς τον κουρδικό λαό.


Η δράση κατά των ακαδημαϊκών ήταν ακόμη ένα βήμα  προς την αμφισβήτηση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία που βρίσκεται υπό το κράτος του Ερντογάν.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ