Βουλγαρία: Το 70% των καταθέσεων είναι σαν ένας μισθός






Ιανουάριος 5, 2016.

Υπάρχουν 40 δισεκατομμύρια λέβα στις τράπεζες, αλλά μόνο το 20% των Βουλγάρων έχουν κάτι παραπάνω από 5.000 λέβα, αυτό δήλωσε ο ειδικός των πιστωτικών ιδρυμάτων, Τίχομιρ Τόσεβ στη βουλγαρική τηλεόραση.



«Αυτά τα 40 δισεκατομμύρια είναι το αποτέλεσμα των δύσκολων χρόνων της κρίσης. Η εποχή που κάποτε οι Βούλγαροι, αποταμίευαν,  έχει τελειώσει, τώρα το 80 τοις εκατό των Βουλγάρων έχουν καταθέσεις κάτω των 5.000 λέβα και από αυτούς κάτω των 1.000 λέβα είναι το 70% των καταθετών».



Σύμφωνα με τον ίδιο, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις.  Θα προσθέσει ότι υπάρχει ένα ποσοστό 16%  του πληθυσμού της χώρας,  που λαμβάνουν δάνειο 200 ή 300 λέβα για μικρό εμπόρευμα ή διακοπές.



Η οικονομολόγος Μίκα Ζαΐκοβα, σημείωσε ότι  το 21 % των Βουλγάρων είναι πραγματικά φτωχοί με τόσο χαμηλά εισοδήματα,  που είναι ασύμμετρα με τις τιμές  του ηλεκτρικού ρεύματος.



Σύμφωνα με την ίδια, στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουν η πραγματική αξία είναι μόνο το 35% της κατανάλωσής τους ενώ το υπόλοιπο είναι για την «αναβάθμιση» και «μεταφορά» της ηλεκτρικής ενέργειας, στην ουσία φορολόγηση.



Εξέφρασε την άποψη ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα επιφέρει καμία μείωση, αλλά μάλλον αύξηση προς τους καταναλωτές.




«Οι Βούλγαροι είναι χείριστα αμειβόμενοι.  Έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό έγκειται στο χαμηλό μορφωτικό τους επίπεδο και στη χαμηλή παραγωγικότητα. Το μόνο όπλο  κατά της φτώχειας είναι  η καλή εκπαίδευση και οι γνώσεις. Αυτό θα το δούμε ευκρινώς εάν κοιτάξουμε τι γίνεται στο εξωτερικό», είπε η Ζαΐκοβα.


--
                    

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ