Αλλάζει η ηλικία συνταξιοδότησης και σε Βουλγαρία




Στη Βουλγαρία αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης

Ιανουάριος 1, 2016.

Η ηλικία συνταξιοδότησης αλλάζει σε όλες σχεδόν τις βαλκανικές χώρες. Νέα εφαρμογή προωθείται  για τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Αλβανία και από 1η Ιανουαρίου αρχίζει η εφαρμογή στη Βουλγαρία.



Έτσι, μετά την έγκριση – πριν λίγους μήνες- της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τίθεται σε ισχύ στη Βουλγαρία, από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2016


Φέτος οι γυναίκες  που ανήκουν στην μεγαλύτερη  πλειονότητά τους  στις εργαζόμενες χωρίς ιδιαιτερότητες, θα συνταξιοδοτούνται στα 60 χρόνια και 10 μήνες με 35 χρόνια υπηρεσίας και δύο μήνες, ενώ οι άνδρες - 63 χρόνων και 10 μηνών, με ασφάλιση 38 ετών και 2 μηνών.

Οι ανασφάλιστοι, δηλαδή, θα είναι σε θέση να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 65 ετών και 10 μηνών.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο ηλικίας, το 2016,  για την αστυνομία και τον στρατό - θα είναι 52 ετών και 10 μήνες και για τους πιλότους, δύτες και αλεξιπτωτιστές θα χρειάζονται να κλείσουν το  42ο έτος και 10 μήνες.

Η μεταρρύθμιση των συντάξεων προβλέπει σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας και το χρόνο υπηρεσίας για γυναίκες και άνδρες, μέχρι το 2037 και στα δύο φύλα τα 65 έτη για συνταξιοδότηση.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι άνεργοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 65 ετών και 10 μηνών, από το 2017, σε έναν χρόνο, η απαιτούμενη ηλικία είναι τα 67 χρόνια.

Από το 2017, οι Βούλγαροι ένστολοι θα πρέπει έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος, ενώ οι πιλότοι, δύτες και αλεξιπτωτιστές το 45ο έτος.

Οι μπαλαρίνες και χορευτές θα συνταξιοδοτούνται από το 2017 στα 45 τους χρόνια.

Όλες οι βαλκανικές χώρες προκειμένου να εφαρμόσουν τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας των εργαζομένων για συνταξιοδότηση, επικαλούνται την ανεπάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα και τη δυσκολία παροχής συντάξεων στα προσεχή έτη.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ