Ουάσιγκτον: Συνάντηση Γκρούεφσκι – Μπάιντεν




Ιανουάριος 12, 2016.

Ουάσιγκτον.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, χθες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.


Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου του Γκρούεφσκι συζητήθηκε ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων, οι μεταρρυθμίσεις, η οικονομία και η οικονομική συνεργασία καθώς και η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.



Μετά τη συνάντηση ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε:
«Με τον Μπάιντεν είχαμε μια άριστη και φιλική συνάντηση. Από την τελευταία συνάντησή μας μέχρι τώρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει και αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις.

Μιλήσαμε για όλα αυτά. Η Αμερική είναι εταίρος μας, έχουμε υπογράψει δήλωση σχετικά με τη στρατηγική σχέση από το 2008 και με πολλούς τρόπους έχουμε ουσιαστική υποστήριξη από τις ΗΠΑ κατά την προηγούμενη περίοδο.

Στη συνάντησή μας συζητήθηκαν διάφορα θέματα. Μιλήσαμε για την πολιτική συμφωνία, για τις μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της οικονομικής συνεργασίας, τις προκλήσεις για την ασφάλεια, αλλά μιλήσαμε και για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και στο μέλλον με την Αμερική, ειδικά στον τομέα της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ  και την ΕΕ και θα έχουν την υποστήριξή της σε αυτά τα σημαντικά για το μέλλον μας ζητήματα», είπε ο Γκρούεφσκι.


Συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους




Κατά την μονοήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο πρωθυπουργός της FYROM, Νίκολα Γκρούεφσκι, συναντήθηκε με τον Πίτι Σέσιον (Pete Sessions), πρόεδρο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Κογκρέσου και τον Άλαν Μπερσίν (Alan Bersin) [φωτό κάτω], βοηθό υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας.



Ο Μπερσίν είναι, επίσης, αντιπρόεδρος στην Ιντερπόλ. Οι δύο πλευρές  συζήτησαν τις δυνατότητες για τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ασφάλεια και την πρόληψη κινδύνων για την ασφάλεια.

Με τον γερουσιαστή Πίτι Σέσιον, ο οποίος είναι ένα από τους πλέον σημαίνοντες Ρεπουμπλικάνους της επιτροπής του Κογκρέσου, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συζήτησε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σημείωσε τη δέσμευση για προσωπική εμπλοκή του γερουσιαστή στην περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση τους, σημειώνει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ