Οι Ισλαμιστές στη Λιβύη επιτέθηκαν στο μεγαλύτερο λιμάνι εξαγωγής πετρελαίου




Ιανουάριος 4, 2016.

Μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ντάες της Λιβύης, επιτέθηκαν στο λιβυκό λιμάνι Ες Σίντερ, που είναι ο μεγαλύτερος τερματικός σταθμός εξαγωγής πετρελαίου στη χώρα.


Σύμφωνα με ρωσικό κανάλι ‘ntv’,  που επικαλείται στρατιωτικές πηγές και αυτόπτες, ακολούθησε μάχη μεταξύ των λιμενικών δυνάμεων και των τρομοκρατών.

Το Ες Σίντερ βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου. Με την ανατροπή και τη δολοφονία του προέδρου της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, το λιμάνι παρέμεινε κλειστό για έναν περίπου χρόνο.

Τον περασμένο φθινόπωρο, οι τρομοκράτες του Ντάες επιτέθηκαν στο Ες Σίντερ, προσπαθώντας να ανατινάξουν την είσοδο με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο.

Η τρομοκρατική οργάνωση του Ντάες που έχει καταλάβει ένα σημαντικό μέρος των εδαφών του Ιράκ και της Συρίας, άρχισε σιγά-σιγά να επεκτείνεται στη Λιβύη, αλλά δεν έχει ακόμη καταφέρει να αναλάβει τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της χώρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο, υψηλόβαθμη πηγή στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι οι τρομοκράτες του Ντάες σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα πετρελαίου, όπως αυτά της Συρίας.

Στόχος των τρομοκρατών εκτός από τον πλήρη έλεγχο της Λιβύης είναι και η χερσόνησος του Σινά.

Το Ντάες ελέγχει σήμερα, το 80% των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου στους τρομοκράτες ανέρχονται στα 40 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ