«Γενί Σαφάκ»: Υπό κατάρρευση το τουρκικό σχέδιο για ‘ζώνη ασφαλείας’ στη Συρία




 Η ενδεχόμενη νίκη των Κούρδων στην περιοχή, θα αποκόψει την πρόσβαση των ανταρτών της αντιπολίτευσης της Συρίας,  σε σταθμούς των συνόρων με την Τουρκία



Ιανουάριος 3, 2016.


Υπό κατάρρευση βρίσκεται το τουρκικό σχέδιο για δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας που συνορεύει με την Τουρκία, αφού οι μάχες μεταξύ των Κούρδων της ομάδας YPG και των μαχητών του Ντάες βρίσκονται σε εξέλιξη κοντά στην πόλη Αζάζ, γράφει η τουρκική «Γενί Σαφάκ».



Σύμφωνα με τοπικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, τουλάχιστον 4.000 μαχητές του YPG, καθώς και δυνάμεων του στρατού της Συρίας με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα έχουν ξεκινήσει επίθεση στην περιοχή της Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.


Από την άλλη πλευρά, οι μαχητές του Ντάες έχουν επιτεθεί, στη Σαβράν, ήδη, από την Παρασκευή και έχουν καταλάβει έξι χωριά. Οι μαχητές του Ντάες έχουν φθάσει στα 14 χιλιόμετρα από την Αζάζ, ενώ οι μαχητές του YPG βρίσκονται μόλις 8 χιλιόμετρα από πόλη, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.


Οι Κούρδοι μαχητές του YPG, έχουν καταλάβει τέσσερα χωριά.


Η πόλη Αζάζ είναι μια μικρή πόλη στη βορειοδυτική Συρία, περίπου 20 μίλια βόρεια-βορειοδυτικά του Χαλεπίου, μια σημαντική πόλη για τους αμάχους, γιατί εκεί μπορεί να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια αφού ο μεθοριακός σταθμός  Öncü Pınar/Bab a-Salam είναι πολύ κοντά, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.


Ο διοικητής ομάδας της αντιπολίτευσης, Χατζί Χασάν, -συνεχίζει η εφημερίδα- ισχυρίζεται ότι η υποστήριξη των Ρώσων στους μαχητές της YPG  κατά του Ντάες, αποτελεί πλήγμα στα σχέδια της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη στη γραμμή,  μεταξύ  της Μερά- Γιαράμπλους και Αζάζ.


 Είπε ότι αυτή η διαδρομή αποτελούσε το μοναδικό δρόμο για επαφή με τον έξω κόσμο και πρόσθεσε ότι εάν η περιοχή κυριευθεί από τους Κούρδους μαχητές,  χιλιάδες άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν την πείνα, αφού θα κοπεί η επαφή τους με την Τουρκία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ