Σκόπια- Το κράτος όπου οι δημοσιογράφοι εκδιώκονται, φυλακίζονται, ξυλοκοπιούνται




Ιανουάριος 25, 2016.

Σκόπια.

Το καθεστώς του Νίκολα Γκρούεφσκι και του Αλί Αχμέτι, προβαίνει σε συνεχείς επιθέσεις  και απειλές κατά δημοσιογράφων που παρουσιάζουν αντικειμενικά τα πράγματα στη χώρα.



Οι δημοσιογράφοι παραμένουν ευάλωτα θύματα ενός καθεστώτος εν απουσία ενός ανεξάρτητου δικαστικού συστήματος, σημειώνει το πρακτορείο ‘ιλλυρία’ των Σκοπίων.


Οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που έχουν το σθένος να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση, επί χρόνια κλείνονται στις φυλακές, υπόκεινται σε ξυλοδαρμό και εκδιώκονται από όλα τα μέσα.


Ένας γνωστός δημοσιογράφος των Σκοπίων σκοτώθηκε πριν από δύο χρόνια σε ένα ανεξήγητο ατύχημα από το οποίο εκπήγασαν αμφιβολίες και επιφυλάξεις.


Ο βουλευτής Βλαντίμιρ Πεσεβέσκι  γρονθοκόπησε έναν δημοσιογράφο της αντιπολίτευσης, ενώ δεν λησμονείται το κλείσιμο του τηλεοπτικού σταθμού Α1, και την φυλάκιση του ιδιοκτήτη του, Βέλια Ραμκόβσκι, από τη σημερινή κυβέρνηση.


Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν ένδικα μέσα, αλλά ποτέ δεν έχει απονεμηθεί δικαιοσύνη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  η σημερινή κυβέρνηση ελέγχει καθοριστικά το δικαστικό σύστημα στη χώρα.


Η Ένωση των Δημοσιογράφων των Σκοπίων, έχει αναφέρει τουλάχιστον 11 επιθέσεις  και απειλές σε δημοσιογράφους το πρώτο εξάμηνο του 2015 και προσθέτει ότι αυτές οι επιθέσεις είναι οργανωμένες και έχουν στόχο να δημιουργήσουν φόβο και ανασφάλεια μεταξύ των δημοσιογράφων, ώστε να μην επικρίνουν το κυβερνητικό έργο.


Η Ένωση των Δημοσιογράφων  έχει στείλει επείγουσες ενημερωτικές επιστολές σε διεθνείς οργανισμούς , όπου η χώρα είναι πλήρες μέλος, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου αναφέρει  τη βία του καθεστώτος κατά των δημοσιογράφων και την πολιτική ατιμωρησία των υπευθύνων.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ