Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναζητά διεθνή βοήθεια για επιστροφή της Κριμαίας




Ιανουάριος 14, 2016.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι έχει αναζητήσει βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκτηση της στρατηγικής χερσονήσου  της Κριμαίας, από τη Ρωσία, γράφει η ‘korrespondent’.


Ο Ποροσένκο σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη  στο Κίεβο, ανέφερε ότι ήθελε να ξεκινήσει μια «διεθνής εκστρατεία, στην οποία θα περιλαμβάνονταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, οι υπογράφοντες το Μνημόνιο της Βουδαπέστης», με στόχο να φύγει από τον έλεγχο της Μόσχας η Χερσόνησος" , η οποία εντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία το Μάρτιο του 2014.



Συγκεκριμένα, η Κριμαία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία, στις 17 Μαρτίου 2014 και υπέβαλε επισήμως αίτηση να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, κατόπιν ενός δημοψηφίσματος που είχε γίνει μια μέρα νωρίτερα, κατά το οποίο το 96,8 τοις εκατό των συμμετεχόντων ψήφισε υπέρ της απόσχισης.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα ανήλθε στο 83,1 τοις εκατό.


Το Μνημόνιο της Βουδαπέστης


Το «Μνημόνιο της Βουδαπέστης» είναι ένα διπλωματικό μνημόνιο που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 1994 από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.


Βάσει της συμφωνίας, το Κίεβο συναίνεσε να καταστεί ένα αποπυρηνικοποιημένο κράτος, αποκήρυξε το πυρηνικό της οπλοστάσιο που ήταν από την Σοβιετική Εποχή.

Η συμφωνία σε αντάλλαγμα προσέφερε εγγυήσεις κυριαρχίας και ακεραιότητας της Ουκρανίας.


Ωστόσο, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι οι εγγυήσεις της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας δεν μπορούν να επεκταθούν με την ουκρανική κυβέρνηση καθώς υποστήριξε την ανατροπή του νόμιμου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο του 2014.


Η κρίση στην Ουκρανία και η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, έχουν βυθίσει τις σχέσεις του Κρεμλίνου  με τη Δύση στο χαμηλότερο σημείο τους,  από τον Ψυχρό Πόλεμο.


Από τότε, οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας με κατηγορίες ότι η Μόσχα έχει εμπλακεί στην κρίση της Ουκρανίας, που ξεκίνησε όταν άρχισαν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την πάταξη των ρωσόφιλων δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία το 2014. Η Μόσχα αρνήθηκε  τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η Ουκρανία, έκτοτε δεν έχει σταματήσει να ερευνά τρόπους για την επιστροφή της Κριμαίας στην κυριαρχία της.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ