Διεθνής Αμνηστία: Οι μετανάστριες βιάζονται σε όλη τη διαδρομή προς την Ευρώπη




Ιανουάριος 18, 2016.

Οι γυναίκες που ακολουθούν το μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη αντιμετωπίζουν σωματική βία και σεξουαλικό καταναγκασμό.


Αυτό αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, από την Διεθνή Αμνηστία, καλώντας όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν την προστασία των προσφύγων στο υψηλότερο επίπεδο.

Η διεθνής οργάνωση ανέφερε περιστατικά τουλάχιστον 40 γυναικών μεταναστριών που έφθασαν στη Γερμανία και στη Νορβηγία, οι οποίες ήρθαν σε αυτές τις χώρες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Όλες οι γυναίκες που ρωτήθηκαν και βιάστηκαν ήταν από το Ιράκ και τη Συρία.

«Πολλές από αυτές είπαν ότι σε, σχεδόν, όλες τις χώρες, μέσω των οποίων έπρεπε να περάσουν,  υποβλήθηκαν σε σωματική κακοποίηση και οικονομική εκμετάλλευση, σε αναγκαστική σεξουαλική επαφή με λαθρέμπορους, άνδρες των σωμάτων ασφαλείας και άλλων προσφύγων», αναφέρει η έκθεση.

Όπως δήλωσαν, οι γυναίκες και τα κορίτσια  που ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία ανδρών ή έστω με τα παιδιά τους, αισθάνονται ιδιαίτερα μεγάλη απειλή στα στρατόπεδα της Ουγγαρίας, της Κροατίας και της Ελλάδας, όπου έπρεπε να κοιμούνται με τους άνδρες και μερικές φορές μοιράζονταν κοινές τουαλέτες  και ντους.

«Θα περιμέναμε άμεσα πρακτικά μέτρα για την προστασία των ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο από τη βία», δήλωσε ο Τιράνα Χασάν, επικεφαλής της αντιμετώπισης της κρίσης.


« Το ελάχιστο που έπρεπε να έχουν οι χώροι φιλοξενίας είναι ξεχωριστές και καλά φωτισμένες τουαλέτες και ξεχωριστούς χώρους ύπνου», τόνισε.

Μια  πρόσφυγας, 22χρονη από το Ιράκ, είπε ότι όταν ήταν στη Γερμανία, πιέστηκε να βγάλει τα ρούχα της από έναν ένστολο γιατί « θα κοιμόταν το βράδυ μαζί του».

Ο Χασάν επεσήμανε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα και αυστηρά μέτρα για να αποφευχθεί η εκμετάλλευση των γυναικών και να ακολουθηθεί μια ασφαλής διαδικασία για τις γυναίκες πρόσφυγες, όπως σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ