Εκδήλωση για φασίστα ηγέτη της Κροατίας προξενεί διαμαρτυρίες




Ιανουάριος 1, 2016.

Περισσότεροι από 70 αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν  μπροστά από εκκλησία στο κέντρο του Ζάγκρεμπ, για να διαμαρτυρηθούν κατά ενός μνημόσυνου για τον Άντε Πάβλεβιτς, επικεφαλής της Κροατίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Ο Πάβλεβιτς είχε αποδεχθεί το ναζισμό και υπήρξε ο επικεφαλής της Κροατίας στην κυβέρνηση  μαριονέτα μεταξύ του 1941 και 1945.


Εκατοντάδες οπαδοί της ιδεολογίας του ναζισμού παρακολούθησαν την εκδήλωση αυτή, για να τιμήσουν τη μνήμη του Πάβλεβιτς, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως λένε οι αντιφασίστες ακτιβιστές  δέχθηκαν επίθεση πριν από την εκδήλωση από τους ναζιστές.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ  κατά του Πάβελιτς που τον θεωρούν υπεύθυνο για ‘πολιτική γενοκτονία’ στην Κροατία.

«Ο Άντε Πάβελιτς είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 200 χιλιάδες θανάτους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε σε ομιλία του ένας από τους ακτιβιστές.

Ορισμένοι από τους φιλο-ναζιστές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την εκκλησία, πριν τη Θεία Λειτουργία, προέβησαν σε ναζιστικούς χαιρετισμούς.


Ο Παβέλιτς μετά τον πόλεμο, το 1945, κατέφυγε στην Ιταλία και στη συνέχεια διέφυγε στην Αργεντινή, πέθανε στη Μαδρίτη το 1959.

Είχε ηγηθεί του κόμματος  NDH’ και όταν ανέλαβε την εξουσία επί ναζιστικής εποχής, λειτούργησε ως φασιστικό κράτος και έκανε διώξεις σε Σέρβους, Εβραίους και Ρομά.

Η κροατική ιστορία αναφέρει ότι 83 χιλιάδες Σέρβοι, Εβραίοι και Ρομά σκοτώθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης  του Γιασένοβατς, που δημιουργήθηκε από την περιβόητη ναζιστική οργάνωση των Ουστάσι.
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ