Αίγυπτος: Ομάδες γυναικών κατέθεσαν προτάσεις για Ισότητα στο νέο Κοινοβούλιο




Ιανουάριος 12, 2016.

Κάιρο.

Ομάδες γυναικών που υποστηρίζουν  τα δικαιώματα του φύλου τους στην αιγυπτιακή κοινωνία,  έχουν υποβάλλει μια σειρά από σχέδια νόμου,  τα οποία ζητούν να συζητηθούν από το νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο της Αιγύπτου,  που συνεδρίασε για πρώτη φορά  και ανέδειξε τον πρόεδρο του, την Κυριακή.



Οι προτάσεις αναφέρονται στην ισότητα των γυναικών στην κοινωνία και στον πολιτικό βίο της χώρας, στην ενδοοικογενειακή βία, την εμπορία των γυναικών και τη συμμετοχή τους ελεύθερα στις δημοτικές εκλογές- πέρα από τις τροποποιήσεις που έγιναν για τις γυναίκες στο σχετικό νόμο.


Ζητούν, ακόμη να έχουν την ίδια ισχύ με τους άνδρες στην αιγυπτιακή κοινωνία, να έχουν λόγο στις περιπτώσεις διαζυγίου, την κατάργηση του ξυλοδαρμού της γυναίκας στο σπίτι, ζητήματα διατροφής σε περιπτώσεις χωρισμού του ζευγαριού, την ποινικοποίηση της αιμομιξίας και του βιασμού για τους γονείς κ.ά.
 

Οι γυναικείες οργανώσεις έχουν αποθέσει μεγάλες ελπίδες στο νέο Κοινοβούλιο της Αιγύπτου για περισσότερες ελευθερίες και δικαιώματα στις γυναίκες.


Η ώθηση δόθηκε από το γεγονός ότι στο σημερινό Κοινοβούλιο περιλαμβάνονται 87 γυναίκες μέλη του που αποτελούν το 14,59 % των 596 εδρών της αιγυπτιακής Βουλής.


Οι Αιγύπτιες ζητούν περισσότερα δικαιώματα και κατάργηση ορισμένων διαταγμάτων που ψηφίστηκαν κατά το παρελθόν  και ήταν προσηλωμένα στη Σαρία, όπως σημειώνει η αιγυπτιακή  «Ασβάτ Μασρλίγια».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ