Λευκωσία: Ελληνοτουρκικό Φόρουμ




Ιανουάριος 13, 2016.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,  χαρακτήρισε ως εποικοδομητική τη συνάντηση στη διάρκεια γεύματος,  που παρέθεσε το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, στην Λευκωσία, στο οποίο παρέστη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης,  Μουσταφά Ακιντζί.



“Ηταν μια τρομερά εποικοδομητική συνάντηση με την ενθάρρυνση του Ελληνοτουρκικού Φόρουμ, που περιλαμβάνει βεβαίως και Κύπριους μετά το 2006” είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το γεύμα.

Πρόσθεσε ότι “έχουμε ενημερώσει για την πρόοδο των συνομιλιών, έχουμε ανταλλάξει προβληματισμούς για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα και για τις προοπτικές για το μέλλον, που σε μια ενδεχόμενη λύση προοιωνίζουν ένα ευοίωνο μέλλον για το σύνολο των Κυπρίων, αλλά ταυτόχρονα και για τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και Τουρκίας - ΕΕ, καθώς και σωρεία άλλα ωφελήματα μέσα από τη λύση”.

Ερωτηθείς τι ήταν αυτό που άκουσε από τουρκικής πλευράς στο γεύμα εφόσον σε αυτό παρέστη και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίζ, ο Πρόεδρος είπε ότι «τα ίδια που έχω ακούσει από τους υπόλοιπους», όπως σημειώνει η κυπριακή ‘Αλήθεια’.

Μουσταφά Ακιντζί: Οι συναντήσεις μεταξύ  μας βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, μετά το γεύμα μιλώντας στους δημοσιογράφους,  χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, ενώ ερωτηθείς για την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε ότι δεν υπήρξε πρόσκληση για πενταμερή συνάντηση.
Ευχαρίστησε το ελληνοτουρκικό φόρουμ λέγοντας ότι ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού και επιθυμούν καλύτερες σχέσεις όχι μόνο μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων,  αλλά και μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού.

Πρόσθεσε ότι το φόρουμ δραστηριοποιείται από το 1998 και ότι ο ίδιος συμμετείχε σε αρκετές συναντήσεις τους.

“Πάντοτε ένοιωθα ενθαρρυμένος από τις δραστηριότητές τους και σήμερα ένοιωσα το ίδιο” σημείωσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις, άκουσαν τις θέσεις των μελών του φόρουμ και απάντησαν στις ερωτήσεις τους.

“Εχουμε το ίδιο όραμα, όχι μόνο για το μέλλον της Κύπρου αλλά το ίδιο όραμα για την περιοχή μας και για τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ηταν μια πολύ χρήσιμη συνάντηση”, είπε.

Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και ότι θα μοιραστούν το ίδιο βήμα για να εκφράσουν τις θέσεις τους σχετικά με το μέλλον της Κύπρου.

“Μόνο και μόνο το ότι θα είμαστε εκεί είναι μια καλή ευκαιρία”, είπε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας 'μην αναμένετε τίποτε το συνταρακτικό'.

Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε ακόμη πρόσκληση για πενταμερή συνάντηση στο Νταβός και ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο.

Πρόσθεσε ότι στο Νταβός θα μοιραστούν τις θέσεις τους με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες και θα έχουν χρήσιμες συναντήσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ένδειξη από τον ΓΓ του ΟΗΕ για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ο κ. Ακιντζί είπε 'όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Εάν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημά μας ο μόνος τρόπος είναι οι συναντήσεις. Αν είναι στο Νταβός, ή στην Νέα Υόρκη, ή στη Λευκωσία, δεν υπάρχει καμία διαφορά”.
--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ