“Η Ευρώπη να σπάσει τη σιωπή της στις δολοφονίες των Κούρδων στην Τουρκία”





«Όταν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τανκς εναντίον του λαού της, αυτό είναι πόλεμος»



Ιανουάριος 4, 2016.

Οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του κουρδικού πληθυσμού στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Σε ορισμένες περιοχές, οι οδομαχίες δεν σταματούν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, μετά την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών.


Εναντίον των Κούρδων δεν ρίχνονται μόνο δακρυγόνα αλλά  χρησιμοποιούνται  φονικά στρατιωτικά όπλα.


Η εκπρόσωπος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Φελένκας Ούτζα, πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να δει ότι οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον του ίδιου του λαού της και σκοτώνουν αμάχους.



Στις 3 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε πορεία Κούρδων ακτιβιστών στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγιναν πολυάριθμές συλλήψεις.



Δέκα άτομα συνελήφθησαν μετά τις συγκρούσεις που έγιναν μεταξύ υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και της αστυνομίας.



Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους με τις ενέργειες των αρχών στα νοτιο-ανατολικά της χώρας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους.



Ο τουρκικός στρατός διεξάγει τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» και έχει μετακινήσει στην περιοχή  10 χιλιάδες στρατιώτες, στρατιωτικά οχήματα και ελικόπτερα.



Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι στην  εκστρατεία έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 άμαχοι.



Οι ενέργειες της Άγκυρας δεν περιορίζονται στη μετακίνηση των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Σελαχατίν Ντερμιτάς, συμπρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών,  που είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει  ποινική δίωξη για τις δηλώσεις του.



Ήδη, ζητήθηκε και η άρση της βουλευτικής ασυλίας του.

Ο Σελαχατίν Ντερμιτάς υποστήριξε την  αυτονομία των κουρδικών περιοχών στην ανατολική Τουρκία.


Ο ίδιος πιστεύει ότι  μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση της σύγκρουσης με ειρηνικό τρόπο. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ερντογάν, υποστήριξε την ποινική δίωξη εναντίον του.



Η εκπρόσωπος του HDP, Φελένκας Ούτζα πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται συνεχώς.



«Είμαι στην πόλη του Ντιγιαρμπακίρ, όπου η αστυνομία ρίχνει καθημερινά στους άμαχους δακρυγόνα. Οι δρόμοι έχουν νεκρά σώματα».


»Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν αρχίσει απεργία πείνας. Κάθε ημέρα σκοτώνονται άμαχοι. Αυτή στρατιωτική επιχείρηση δεν στρέφεται κατά των ανταρτών αλλά κατά του ίδιου του τουρκικού λαού. Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος σε αυτές τις σφαγές των αμάχων.


»Καλώ την Ευρώπη να δείξει κόκκινη κάρτα στην Τουρκία. Αυτή η χώρα επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ. Και η Ευρώπη θέλει η Τουρκία να είναι, θεωρητικά, ως ένα ασφαλές μέρος για τους πρόσφυγες.


Αλλά η κυβέρνηση χρησιμοποιεί άρματα μάχης και ένοπλες δυνάμεις κατά του ίδιου του λαού, αυτό λέγεται πόλεμος.


»Καλώ, λοιπόν, την Ευρώπη να σπάσει τη σιωπή της. Πρέπει να μάθει ο κόσμος τι συμβαίνει εδώ, να δει ότι δολοφονούνται άμαχοι», δήλωσε η Ούτζα.


Πηγή: RT

--


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ