Η νέα κυβέρνηση της Λιβύης καλεί ΝΑΤΟ για βομβαρδισμό της Σύρτης



Στο δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας αναφέρεται ότι  στη Λιβύη έχουν δημιουργηθεί 'hot spot' των Ισλαμιστών του Ντάες

Ιανουάριος 20, 2016.


Στη Λιβύη, πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σχηματίστηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
 Διπλωματική πηγή που επικαλείται η ρωσική εφημερίδα «Βίζγκλιαντ» αναφέρει ότι ο νέος πρωθυπουργός Φαΐζ Σαράι, ζήτησε, ήδη, από το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει αεροπορικές επιθέσεις στην τρομοκρατική οργάνωση Ντάες που βρίσκεται στη Σύρτη. 
 

Η εφημερίδα αναφέρει ότι , ίσως, παρόμοιο αίτημα γίνει από την νέα κυβέρνηση και προς την Ρωσία.

Επισημαίνεται ότι την Τρίτη (χθες) ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που έχει συσταθεί σύμφωνα με ένα σχέδιο που υποστηρίζετε από τα Ηνωμένα Έθνη.


Ωστόσο, στην πραγματικότητα η διακήρυξη έγινε στη γειτονική Τυνησία, όπου συναντήθηκε το λεγόμενο προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης.

Στόχος είναι  η ένωση των συγκρουόμενων παρατάξεων και πολιτικών δυνάμεων. Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 32 υπουργούς με επικεφαλής τον γνωστό επιχειρηματία που κατάγεται από την Τρίπολη της Λιβύης, Φαΐζ Σαράι.


Η Λιβύη αυτή τη στιγμή έχει δύο πρωτεύουσες το Τομπρούκ και την Τρίπολη. Στην τελευταία κυριαρχούν οι ισλαμιστές του ‘ισλαμικού κράτους’- Ντάες.


Όπως σημειώνουν οι παρατηρητές, δεν είναι γνωστό το πότε και το πώς ο νέος επικεφαλής, Φαΐζ Σαράι, θα αναλάβει τα καθήκοντά του, σε ένα περιβάλλον όπου εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ  των δύο κυβερνήσεων σε Τομπρούκ και Τρίπολη,  καθώς τα μεγάλα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου ελέγχονται από τους Ισλαμιστές του Ντάες.


Στις αρχές Ιανουαρίου, η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Times» επικαλούμενη πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ανέφερε ότι τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η ροή των Ισλαμιστών και υπάρχει αύξηση των τρομοκρατών του Ντάες στη Λιβύη.


Οι μυστικές υπηρεσίες τονίζουν ότι «η Λιβύη έχει γίνει το επόμενο ‘hot spot’ των τρομοκρατών, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν περιοχές από όπου γίνεται άντληση πετρελαίου.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι τρομοκράτες προσπαθούν να δημιουργήσουν ως κεντρικό λιμάνι εξαγωγής τη Σύρτη.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ