Ο Ερντογάν ζήτησε συνάντηση με Πούτιν- μετά από άλλο περιστατικό με ρωσικό αεροσκάφος






Ιανουάριος 30, 2016.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι πρέπει να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από ένα άλλο περιστατικό με ρωσικό αεροσκάφος Su-34,  καθώς ισχυρίζεται η Άγκυρα, έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της.

 
«Η Ρωσία πρέπει να υποστεί τις συνέπειες αυτής της παραβίασης κατά της τουρκικής κυριαρχίας», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική.


«Τέτοια ανεύθυνα βήματα δεν ωφελούν ούτε τη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ούτε την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.


Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ανέφερε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη  μετά την παραβίαση από το ρωσικό μαχητικό τον τουρκικό ενάεριο χώρο την Παρασκευή, παρά τις προειδοποιήσεις, όπως σημειώνει το Associated Press.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι το αεροπλάνο προειδοποιήθηκε στα ρωσικά και στα αγγλικά, πριν από την είσοδό του στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κλιμακώνει την ένταση και καθιστά υπεύθυνη για τυχόν ανεπιθύμητες συνέπειες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κάλεσε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, στην επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης.

«Καλούμε τη Ρωσία να ενεργεί υπεύθυνα και να σέβεται πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πρέπει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβούν ξανά παραβιάσεις», αναφέρει η δήλωση της Συμμαχίας, η οποία χαιρετίζει ένα άμεσο διάλογο μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, όπως σημειώνει το mediapool.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ