Η Τουρκία θα καλέσει την Αίγυπτο στην Κωνσταντινούπολη




Ιανουάριος 9, 2016.

Η Τουρκία σκοπεύει να καλέσει την Αίγυπτο στην 13η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη τον προσεχή Απρίλιο, σύμφωνα με δήλωση, την Παρασκευή, του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.


Η ηλεκτρονική αγγλική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Hurryiet Daily News» γράφει ότι η Αίγυπτος θα αποφασίσει ποιος θα την εκπροσωπήσει στη σύνοδο κορυφής. Οι επίσημες προσκλήσεις δεν έχουν ακόμη αποσταλεί.

Εάν αποφασίσει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου από την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το 2013.

 Η Χουριέτ ανέφερε επίσης ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Ισμαήλ Σερίεφ, ενδέχεται να εκπροσωπήσει την Αίγυπτο στη σύνοδο κορυφής.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ακόμη προβεί σε δηλώσεις σχετικά με την πρόσκληση.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, ο OIC είναι «ο  δεύτερος μεγαλύτερος διακυβερνητικός οργανισμός μετά από τα Ηνωμένα Έθνη».
  Μέλη του είναι 57 κράτη και ο ίδιος περιγράφεται ως «η συλλογική φωνή του μουσουλμανικού κόσμου».

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, Ιγιάντ Αμέν Μαντάνι, συναντήθηκε με τον Σίσι στις 3 Ιανουαρίου στο αιγυπτιακό προεδρικό μέγαρο, όπου οι δυο τους συζήτησαν πώς να «προωθήσουν και να εντείνουν τις κοινές ισλαμικές δράσεις σε όλους τους τομείς».
Οι δεσμοί μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας είναι τεταμένες μετά την ανατροπή του Μόρσι.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικρίνει ανοιχτά την ανατροπή του Μόρσι.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θέτει ως προϋπόθεση για  βελτίωση των σχέσεων με το Κάιρο,  την απελευθέρωση του Μόρσι από τη φυλακή και να αρθούν οι θανατικές ποινές του.

Στο Δεκέμβριο 2014, η Αίγυπτος επέβαλε περιορισμούς στα ταξίδια Αιγυπτίων στην Τουρκία, ζητώντας από τους ταξιδιώτες πιστοποιητικά ασφαλείας από τις αρμόδιες αρχές.

Στις 7 Ιανουαρίου, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» ανέφερε ότι η Αίγυπτος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης,  αναγγέλλοντας την ενδεχόμενη προσέγγιση Ισραήλ- Τουρκίας.
Σύμφωνα με την «Haaretz», η Αίγυπτος εξέφρασε την αντίθεσή της στις προϋποθέσεις που θέτει η Άγκυρα στο Ισραήλ,  όσον αφορά τον ρόλο της Τουρκίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την Egypt Indepedent
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ