Η ‘προφητική προειδοποίηση’ του Καντάφι στον Τόνι Μπλερ για Ισλαμιστές




Ιανουάριος 7, 2016.

 Ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι είχε προειδοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, για την απειλή του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Ευρώπη.

Αν και κανείς δεν τον πίστευε τότε,  λίγα χρόνια μετά τη δολοφονία του, έγινε πραγματικότητα.


Αυτό αναφέρει δημοσίευμα που επικαλείται την καταγραφή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των δύο πολιτικών , που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας, όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘The Telegraph’ στην ηλεκτρονική μορφή της.


Ο Καντάφι μιλώντας με τον Μπλερ στις 25 Φεβρουαρίου του 2011, όταν, ήδη, η Λιβύη είχε κατακλειστεί  από τις ταραχές  που οργανώθηκαν από την ‘αλ Κάιντα’ είπε ότι θα προστατεύσει τη χώρα του από τους εξεγερμένους.


«Εμείς δεν θα τους επιτεθούμε, αυτοί θα μας επιτεθούν… Η κατάσταση δεν είναι και τόσο περίπλοκη, είναι απλή: στη Βόρεια Αφρική  είναι ο κρυφός πυρήνας της οργάνωσης της ‘Αλ Κάιντα. Υπάρχουν τρομοκράτες στη Λιβύη παρόμοιους με εκείνους που επιτέθηκαν  στην Αμερική την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο Καντάφι.


Ο ίδιος δικαιολογώντας τις αντιδράσεις της κυβέρνησής του, είπε:  (οι Τζιχαντιστές) έχουν οπλισθεί και τρομοκρατούν τους πολίτες. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα. Δεν υπάρχουν ξένοι ανταποκριτές  εδώ. Ζητήσαμε να έρθουν δημοσιογράφοι για να διαπιστώσει ο κόσμος την αλήθεια. Είναι ένοπλες συμμορίες και είναι αδύνατο να διαπραγματευθούμε μαζί τους…».


Θα συνεχίσει: «Θέλουν να ελέγξουν τη Μεσόγειο και στη συνέχεια να επιτεθούν στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο ηγέτης της Λιβύης στον τότε πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, ενώ αυτός του είπε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί η ειρήνη στην περιοχή.


Τρεις εβδομάδες μετά από αυτήν τη συνομιλία,  συμμαχία δυτικών χωρών, στην οποία ήταν και η Μεγάλη Βρετανία, άρχισε τις αεροπορικές επιθέσεις κατά της Λιβύης, μια διαδικασία που οδήγησε στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, γράφει η εφημερίδα «The Telegraph».


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Crispin Blunt, δήλωσε ότι πρέπει να εξετασθεί η ‘προφητική προειδοποίηση’ του Καντάφι.
Επεσήμανε ακόμη, ότι «οι πολιτικοί της Δύσης, είναι, τελικά,  λιγότερο προνοητικοί από τον Καντάφι, ο οποίος  επεσήμανε τους κινδύνους τόσο για το λαό της Λιβύης, όσο και για τα συμφέροντα της Δύσης.

--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ πηγών των δημοσιευμάτων, καθώς και τα πρωτότυπα κείμενα,  παραχωρούνται σε κάθε ζήτηση των υποστηρικτών-δωρητών του ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟΥ